Home Nyheter Emplicure köps ut från First North

Emplicure köps ut från First North

Emplicure

Emplicure köps ut från First North

23 oktober, 2023

Ett antal aktieägare i Emplicure har beslutat att bilda ett utköpskonsortium och överlåta 90 procent av aktierna i bolaget till Goldcup, ett nybildat bolag som ägs av TomEQT Private. Resterande aktier kommer att tvångsinlösas och bolagets aktier kommer därmed avnoteras från Nasdaq First North Growth Market.

Emplicure använder en biokeramisk plattformsteknologi för utveckling av läkemedel för behandling av opiodberoende och kronisk smärta, samt nikotinbaserade produkter. Bolagets huvudkandidat Empli03 nådde inte målprofilen i en klinisk farmakokinetisk studie, men man fortsätter att driva vidare utvecklingen av nikotinpåsar i dotterbolaget Amplicon.

Bolaget noterades på Nasdaq First North Growth Market under 2021. Efter en relativt kort resa på börsen har en majoritet av bolagets ägare nu beslutat sig för att överlåta sina aktier till Goldcup, vilket förväntas leda till en avnotering av bolagets aktie.

Utköpskonsortium

Styrelseledamot Johan Wieslander, vd Håkan Engqvist och medgrundare Thomas Lundqvist har gått samman i ett utköpskonsortium tillsammans med ytterligare ett antal aktieägare. Konsortiet, som totalt innehar över 90 procent av aktierna och rösterna i bolaget, har ingått avtal om att överlämna samtliga sina aktier till Goldcup 33922, som är under namnändring till Emplicure Holding.

Aktierna rapporteras till ett pris om 0,41 kr och i utbyte erhåller konsortiet aktier i Goldcup. Emplicure räknar med att transaktionerna genomförs inom kort. När samtliga transaktioner är genomförda kommer Goldcup påkalla tvångsinlösen av resterande aktier och begära att Emplicure ansöker om avnotering av bolagets aktier från Nasdaq First North Growth Market.

TomEQT-ägt bolag

Goldcup ägs av TomEQT Private som kontrolleras av Thomas von Koch, tidigare vd för det framgångsrika riskkapitalbolaget EQT. Tidigare i år lämnade TomEQT ett kontant budpliktsbud på Emplicure, efter att ha blivit majoritetsägare i samband med en riktad emission. Då låg budet på 0,5 kr per aktie, men bolagets styrelse rekommenderade aktieägarna att inte acceptera budpliktsbudet.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev