Home Nyheter Iconovo gör framsteg i utlicenseringsprocessen för ICOpre

Iconovo gör framsteg i utlicenseringsprocessen för ICOpre

Iconovo

Iconovo gör framsteg i utlicenseringsprocessen för ICOpre

18 september, 2023

Iconovo närmar sig utlicensiering av inhalatorn ICOpre genom att nu aktivt söka kontakt med potentiella partners. Bolaget samarbetar med investmentbanken Stifel för att maximera affärsvärdet och flera internationella läkemedelsbolag har redan uttryckt intresse genom sekretessavtal.

Iconovo samarbetar med internationella läkemedelsbolag för utveckling av kompletta inhalationsprodukter, d.v.s både inhalator och torrpulverformulering. Bolaget erbjuder en portfölj av färdigutvecklade inhalator, varav bolaget redan träffat licens- eller samarbetsavtal avseende ICOres, ICOone och ICOcap. Nu söker Iconovo efter en licenstagare för bolagets senast utvecklade inhalator, ICOpre.

ICOpre – en av bolagets största satsningar

Under de senaste åren har bolaget lagt betydande resurser på att utveckla ICOpre, som är en generisk version av den välkända inhalatorn Ellipta från GSK. ICOpre kan anpassas till alla typer av inhalationspulver och kan laddas med upp till tre olika läkemedelssubstanser. Inhalatorn är designad för att ha samma bekvämlighet och patienthantering som Ellipta.

Den globala försäljningen av inhalationsläkemedel i Ellipta uppgick till 4,5 miljarder USD 2022. Iconovo satsar på att erövra en del av denna lukrativa marknad. Enligt Iconovo har ICOpre goda möjligheter att bli den första generiska konkurrenten till Ellipta i både EU och USA. Bolagets första möjlighet till lansering är en generisk version av astma-och KOL-läkemedlet Relvar 2027, som bara under första halvåret 2023 omsatte nästan 700 miljoner USD.

Iconovos vd Johan Wäborg kommenterade den kommersiella potentialen för ICOpre:

»ICOpre utgör en betydande kommersiell möjlighet för Iconovo som kan bidra till våra omsättningsmål. ICOpre är likvärdig och kan därmed bli utbytbar med Ellipta, utan att riskera patentintrång, vilket gör ICOpre till en unik affärsmöjlighet på generikamarknaden. Vi har redan sett ett betydande intresse för ICOpre från flera stora aktörer.«

Strukturerad process tillsammans med Stifel

Iconovo är nu på jakt efter en lämplig samarbetspartner för ICOpre. I maj 2023 anlitade Iconovo den globala investmentbanken Stifel för att hantera en noggrant strukturerad process för att maximera avtalsvärdet. Stifel är en välrenommerad bank med lång erfarenhet av att etablera värdeskapande avtal inom läkemedelsbranschen.

Nyligen meddelade Iconovo att de har inlett kontaktfasen i utlicenseringsprocessen där man nu kommer att lägga större fokus på kontaktskapande aktiviteter. Enligt bolaget har flera internationella läkemedelsbolag visat intresse för ICOpre, varav flera av dem har undertecknat sekretessavtal för att kunna göra en fördjupad utvärdering av ICOpre.

Diskussioner med FDA

Projektet har redan väckt stor uppmärksamhet och tiden är nu mogen att påskynda licensieringsprocessen, särskilt med tanke på att Iconovo nyligen slutfört interaktionen med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA angående kraven för att göra ICOpre utbytbar med GSK:s inhalator Ellipta i USA.

Bolagets mål är att slutföra utlicensieringsprocessen för ICOpre under första halvåret 2024 och förbereda för lansering av en generisk version av Relvar 2027.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev