Home Nyheter Positiva resultat för Eli Lilly i Alzheimers

Positiva resultat för Eli Lilly i Alzheimers

Eli Lilly får positiva resultat i Alzheimers

Positiva resultat för Eli Lilly i Alzheimers

12 maj, 2023

Förra året drog Biogen, Eisai och svenska BioArctic en vinstlott med positiva fas III-resultat i Alzheimers sjukdom. Nu följer Eli Lilly upp med en andra positiv fas III-avläsning med sin Alzheimerkandidat donanemab. Samtidigt som Eli Lillys senaste resultat bidrar till konkurrensen validerar de samtidigt konceptet med amyloid beta-antikroppar.

Alzheimers sjukdom är en progressiv neurodegenerativ sjukdom som kännetecknas av en allvarlig försämring av minne och kognition. Idag finns det väldigt få terapeutiska behandlingar för tillståndet. De som är tillgängliga lindrar bara tillfälligt några av de värsta symptomen och adresserar inte sjukdomen direkt. Du kan läsa mer här.

Positiv avläsning från Biogen och Eisai

Förra året väckte läkemedelspartnerna Biogen och Eisai förhoppningar om en ny behandling med positiva fas III-resultat för lecanemab, där svenska BioArctic står som upptäckare. Resultaten visade att lecanemab minskade den kliniska försämringen med 27 procent jämfört med placebo. Du kan läsa mer här.

Behandlingskonceptet kretsar kring proteinet amyloid beta. Proteinet ackumuleras i hjärnan under de tidiga stadierna av Alzheimers. Detta skapar plack som svälter dessa nervceller på energi, vilket i sin tur leder till deras död. Amyloid beta-antikroppar såsom lecanemab syftar till att förhindra att detta händer.

Andra omgången positiva resultat från Eli Lilly

En annan amyloid beta-antikropp är donanemab, som är under utvekling av Eli Lilly. Bolaget presenterade nyligen en andra omgång positiva fas III-resultat med kandidaten. Resultaten visade att donanemab bromsade den kliniska försämringen av Alzheimerpatienter med 35 procent jämfört med placebo. När man använde Clinical Dementia Rating Scale var resultaten för donanemab ungefär i nivå med resultaten för lecanemab.

I en kommentar till Reuters sade dr Erik Musiek, neurolog vid Barnes-Jewish Hospital, att bevisen blir allt fler för att den här klassen av läkemedel fungerar. Han sade också att effekten av donanemab såg ut att vara lika bra eller till och med bättre än lecanemab.

Säkerhetsproblemen kvarstår fortfarande

Om man tittar på säkerhetsprofilen för denna läkemedelsklass ringde varningsklockorna i lecanemab-studien, där man fick två dödsfall i den kliniska prövningen. Båda dödsfallen var kopplade till blödning inuti hjärnan, vilket är en av de potentiella biverkningarna från amyloid beta-antikroppar. Enligt Biogen var dock de rapporterade dödsfallen inte associerade med själva läkemedlet. Du kan läsa mer här.

En annan vanlig biverkning för denna klass av läkemedel är hjärnsvullnad. I Eli Lillys studie med donanemab sågs hjärnsvullnad hos 24 procent av deltagarna. Man kan jämföra detta med de nästan 13 procent av deltagarna som upplevde hjärnsvullnad i lecanemab-studien. För donanemab var incidensen av allvarlig hjärnsvullnad 1,6 procent. Detta inkluderade tre dödsfall, där två av dem kom på grund av själva sjukdomstillståndet.

Siktar på godkännande vid årsskiftet

Hittills har man godkänt två Alzheimerläkemedel i USA: lecanemab under varumärket Leqembi och det kontroversiella Aduhelm. FDA beviljade Leqembi ett accelererat godkännande i januari och kandidaten genomgår för närvarande den vanliga granskningsprocessen. Ett beslut från denna process kommer den 6 juli.

Eli Lilly planerar att ansöka om marknadsgodkännande i slutet av juni. Här förväntar bolaget sig att ett beslut från FDA kommer i slutet av året eller i början av 2024.

Stark kursutveckling

På New York-börsen har Eli Lilly-aktien stigit i stadig takt tack vare detta positiva nyhetsflöde. Den handlas för närvarande på rekordhöga nivåer efter den senaste fas III-avläsningen. I Stockholm fortsätter BioArctic-aktien att handlas på de höga nivåer som vi sett sedan fas III-avläsningen med lecanemab.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev