Home Intervjuer Positivt resultat i Invent Medics ryttarstudie

Positivt resultat i Invent Medics ryttarstudie

Invent Medic får positiva restultat i ridstudie

Positivt resultat i Invent Medics ryttarstudie

30 mars, 2023

”Game changer” är ett av omdömena från en nyligen genomförd studie på kvinnliga ryttare som provat Efemia kontinensstöd. Invent Medic, som utvecklat produkten, uppger att den lindrade urinläckaget hos 81 procent av användarna i studien. Nu lanserar bolaget en internationell kampanj för att nå ut till alla de kvinnor som upplever problem med urinläckage vid ridning.

Invent Medic utvecklar och säljer produkter som på olika sätt främjar kvinnohälsa. Bolagets första produkt, det egenutvecklade kontinensstödet Efemia Bladder Support, har utvecklats för att hjälpa alla de kvinnor som lider av ansträngningsinkontinens. Ansträngningsinkontinens innebär att kvinnan får svårt för att hålla tätt när trycket tillfälligt ökar på urinblåsan. Detta är bl.a. vanligt vid olika typer av träning. En situation där trycket på blåsan blir särskilt stort är vid ridning.

Stresstest för produkten

Invent Medic genomförde nyligen en internationell studie för att testa kontinensstödets kapacitet att hjälpa ryttarinnor – ett verkligt stresstest av produkten.

”Sedan tidigare vet vi att produkten lindrar urinläckage i vardagen, samt vid crossfit och löpning. Med den här ryttarstudien ville vi testa den i en mycket tuff situation, både vad det gäller funktion och bekvämlighet”, skriver Elisabeth Sthengel, forsknings- och utvecklingschef på Invent Medic, i ett pressmeddelande.

Majoritet fick hjälp av Efemia

I ryttarstudien ingick kvinnor från Sverige och Storbritannien som alla lider av ansträngningsinkontinens. I Storbritannien har man fått hjälp av distributören i landet, iMEDicare. Enligt Invent Medic lindrade Efemia kontinensstöd urinläckaget hos 81 procent av deltagarna i studien. En av deltagarna beskriver produkten som en ”game changer” och merparten uppgav att de sannolikt kommer att fortsätta använda produkten.

”När man sitter grensle över en sadel samtidigt som hästen rör sig utsätts urinblåsan för mycket högt tryck, och det är glädjande att Efemia Bladder Support fungerar väl även i denna utmanande situation”, skriver Elisabeth Sthengel.

Digitala kampanjer nästa steg

Efter det lovande studieresultatet planerar Invent Medic för digitala kampanjer i Sverige och Storbritannien. Målet är att nå ut till alla de kvinnor som rider och som upplever problem med ansträngningsinkontinens, ett ämne som det är långt ifrån alla som talar högt om. I studien uppgav bara 14 procent att de pratat öppet om sina problem.

Invent Medic kommenterar

BioStock pratade med Isabelle Ström, Marketing Manager på Invent Medic för att få veta mer om studien och dess innebörd för det fortsatta marknadsföringsarbetet.

Isabelle Ström, Marketing Manager Invent Medic
Isabelle Ström, Marketing Manager Invent Medic

Till att börja med så har ni valt att göra en studie på ryttarinnor. Varför har just den här kategorin av fysiskt aktiva kvinnor varit viktiga att testa produkten på?

– Vi har gjort flera användarstudier där vi testat kontinensstödet i situationer som t.ex. löpning och crossfit. Samtliga studier har visat fina resultat. Därför ville vi nu se hur kontinensstödet fungerar i en riktigt tuff situation som denna.

– Ridning är en populär sport med många kvinnliga utövare. Innan studien kom vi i kontakt med ridsporten genom en fysioterapeut som specialiserat sig just på ridning. Tillsammans höll vi en föreläsning och vi såg ett stort intresse och flera kvinnor som delade med sig av hur man besväras av läckage under ridning.

– Några beskrev hur de läckte och blötte ned sadeln trots att de innan passet hade varit på toa och att de under passet använde bindor. Förutom obehaget och det pinsamma i att det syns så är det även en ekonomisk fråga. En sadel är en dyr investering som ska hålla länge. Vi såg möjligheten att kunna hjälpa ridande kvinnor att fortsätta rida utan oro för läckage.

Så man kan kalla det här för ett stresstest av produktens förmåga?

– Ja, det skulle man kunna kalla det för. På hästryggen är det mycket svårt att hålla igen, dels för att man sitter grensle på sadeln, men också på grund av det höga trycket som blåsan utsätts för när man rider.

– Vi får även frågor om produkten kan skava och om produktens handtag känns. Vi vet sedan löpstudien att när man provat ut rätt storlek så är risken för att man upplever skav liten. I löpstudien hade vi t.ex. en kvinna som sprang Stockholm maraton utan läckage och utan skav. Vi ser liknande resultat i ridstudien, att det viktiga är att man hittar in storlek och att det kan ta några gånger.

– Det är därför Efemia Bladder Support finns som ett start-paket med de tre olika storlekarna så att kvinnan under tre månader kan prova sig fram vilken storlek som är bäst för henne och de aktiviteter hon gör.

Finns det andra målgrupper där det skulle vara relevant att genomföra liknande studier?

– Vi får ofta feedback från sjuk- och hälsovårdspersonalen, våra kunder och intressenter i bolaget om hur Efemia fungerar i olika sammanhang. Urinläckage kan uppstå i många olika situationer som kan vara intressanta att titta närmare på. Vi utvärderar att göra fler studier med andra målgrupper och att fortsatt inkludera internationella deltagare i studierna.

Kan du berätta lite om de kampanjer som planeras för att sprida budskapet om resultaten ni fått?

– Parallellt med releasen av ryttarstudien Galopp Utan Dropp pågår Apoteas intimkampanj med erbjudande för kontinensstödet. Vi sprider kunskap om studien via ett flertal aktiviteter på sociala medier, utskick via nyhetsbrev, digitala annonser och samarbeten med ridsporten.

– Vi har samtidigt under kampanjtiden ett samarbete med triathleten Jenny Nae som delar med sig av sina besvär med läckage och hur hon hanterar det. Ju fler kvinnor som vågar prata och uppmärksamma hur vanligt det är med urinläckage, desto mindre tabubelagt blir området och fler vågar söka hjälp.

Du kan läsa mer om Invent Medic här.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev