Home Intervjuer Kvinnliga entreprenörer i fokus för Feminvest

Kvinnliga entreprenörer i fokus för Feminvest

Feminvest

Kvinnliga entreprenörer i fokus för Feminvest

2 mars, 2023

Med 45 000 medlemmar är Feminvest Sveriges största nätverk för kvinnliga entreprenörer och investerare. Syftet med nätverket är att inspirera kvinnor att starta bolag och öka kvinnligt ägande via utbildningar och nätverksträffar. Organisationen har även en investeringsverksamhet med affärsänglar som är särskilt intresserade av att investera i kvinnoägda bolag. FemTech och life science är områden som Feminvest håller lite extra koll på och de har tidigare arrangerat en träff för kvinnliga bolagsledare och investerare i sektorn. Feminvests Elin Myrström berättar mer om organisationens planer för 2023.

Kvinnliga entreprenörer har generellt svårare för att attrahera riskkapital till sina bolag än män. Under 2021 gick endast 1,1 procent av investerat kapital i Norden till bolag med kvinnliga grundare, enligt en rapport från Unconventional Ventures. Detta vill Feminvest ändra på.

Feminvest grundades 2015 av Laika Consulting. Sedan januari 2020 är det ett eget bolag med en tydlig ambition om ett mer jämställt ägande och samhälle. Feminvest utbildar och inspirerar kring investeringar och entreprenörskap via hemsidan, podcasten, sociala medier, utbildningsträffar och andra event. Nästa stora event är FEARLESS som anordnas på den internationella kvinnodagen den 8 mars i Stockholm.

Växande investeringsverksamhet stöttar kvinnoägda bolag

Utöver en gedigen utbildningsverksamhet har bolaget även ett snabbt växande nätverk av kvinnliga affärsänglar som erbjuds investeringsmöjligheter. Genom nätverket har flera kvinnligt ägda bolag hittat nya investerare. Att tillgodose kapital till kvinnliga entreprenörer är viktigt, inte minst för att inspirera fler kvinnor till att våga starta egna bolag.

Intervju med Feminvest

Vd för Feminvest är Michaela Berglund som dessutom driver en podcast tillsammans med Elin Myrström, bolagets Event and Partnership Manager. BioStock kontaktade Elin Myrström för att få veta mer om Feminvests verksamhet och framtidsplaner.

Elin Myrström
Elin Myrström, Event and Partnership Manager på Feminvest

Elin, skulle du först kunna berätta lite kort om din professionella bakgrund och hur du kom in på Feminvest?

­– Jag är en “people person” som har jobbat med ledarskap och försäljning inom många olika branscher där man träffar människor, vilket jag älskar! Men under corona fick jag som många andra tänka om kring min professionella bana och började istället lära mig mer kring trading. Det är en rätt grabbig stämning på många av dessa forum, så när jag sökte efter ett sammanhang kring investeringar där jag kände att jag skulle passa in så kom jag över Feminvest.

– Jag gick på ett Feminvest-event på internationella kvinnodagen 2022 och nu nästan ett år senare får jag vara med att bidra i frågor kring kvinnligt ägandeskap – häftigt va?!

På vilket sätt stöttar Feminvest kvinnliga entreprenörer och investerare?

– Utbildning och kunskap är nycklar för att bli en bra investerare. Vi anordnar träffar både digitalt och i flera svenska städer, med olika ämnen inom sparande och investeringar. Det ger många positiva följder att nätverka och lära av varandra, exempelvis att få en djupare förståelse samt att bli en modigare investerare.

– De senaste åren så har vi hjälpt ett stort antal kvinnliga entreprenörer att resa kapital genom vårt ängelnätverk. Och det som känns extra roligt är att vi under våren kommer att utveckla vårt entreprenörserbjudande och detta kommer lanseras redan kommande vecka!

»De senaste åren så har vi hjälpt ett stort antal kvinnliga entreprenörer att resa kapital genom vårt ängelnätverk. Och det som känns extra roligt är att vi under våren kommer att utveckla vårt entreprenörserbjudande och detta kommer lanseras redan kommande vecka«

Ser ni någon skillnad mellan hur kvinnor och män investerar?

– Vi kan se att grunden till skillnader i sparandet i många fall läggs redan från tonåren, där föräldrar köper aktier till pojkar och fonder till tjejer. Det här bidrar till att kvinnor redan från start får med sig ett tänk kring att vara mer försiktiga när det kommer till investeringar. Och här är Feminvest en aktör som gör skillnad genom att prata kring alla de investeringsmöjligheter som faktiskt finns både på och utanför börsen, samt sparandets betydelse för framtida avkastning.

– Andra skillnader som vi kan se är att kvinnor oftare tenderar att söka efter bolag som arbetar aktivt kring hållbarhet – både när det kommer till miljömässiga aspekter, men även ur ett jämställdhetsperspektiv.

Skulle du kunna lyfta fram någon spännande investering inom life science som har gjorts i er verksamhet?

– Vi ser att intresset har varit stort i investeringar inom digitala e-hälsoplattformar som vänder sig till kvinnor. Ella och Ovulai är exempel på fina bolag för att nämna några.

Vilka utmaningar och möjligheter ser ni i att investera inom life science?

– Som i alla typer av investeringar är det viktigt att du förstår vad du investerar dina pengar i. Du behöver vara påläst och göra en gedigen research samt, om möjligt, också prata med experter inom området för att få en full förståelse för investeringar i life science. Uppsidan är stor, men likaså risken.

»Som i alla typer av investeringar är det viktigt att du förstår vad du investerar dina pengar i. Du behöver vara påläst och göra en gedigen research samt, om möjligt, också prata med experter inom området för att få en full förståelse för investeringar i life science. Uppsidan är stor, men likaså risken.«

– Att investera i life science kan attrahera många. Inte bara för att det finns möjligheter till fina avkastningar, utan också för att man är med och bidrar till en positiv utveckling till mänskligheten. Där ser vi att många kvinnor har som kriterium när de investerar att också göra gott för andra, inte bara för den egna plånboken.

Som eventansvarig på Feminvest, vilka kommande event skulle du säga att man inte får missa?

– Vårt heldagsevent FEARLESS som vi anordnar i Stockholm på internationella kvinnodagen den 8 mars. Det här kommer bli ett helt magiskt event som riktar sig både till kvinnliga entreprenörer och investerare, med en rad inspirerande talare och bolag på scenen som alla kommer ge ett stort mervärde till deltagarna. Vi kommer ha en founders lounge för de entreprenörer som kanske söker kapital eller en co-founder. Det kommer bjudas på mat, dryck, fantastisk underhållning och dessutom en härlig goodiebag. Det får ni inte missa!

»Det bubblar och vi har så mycket spännande på gång för året! Vi fortsätter att expandera vår verksamhet med närvaro i fler städer. Vi utökar vårt team av ambassadörer med olika kompetenser inom investeringar och entreprenörskap«

Slutligen, vad har ni för ambitioner och mål med Feminvest under 2023?

– Det bubblar och vi har så mycket spännande på gång för året! Vi fortsätter att expandera vår verksamhet med närvaro i fler städer. Vi utökar vårt team av ambassadörer med olika kompetenser inom investeringar och entreprenörskap för att fortsätta utbilda både via digitala och fysiska träffar. Vi följer upp succén från hösten där vi fortsätter att utbilda kvinnor i hur man investerar i onoterade bolag. På vårt event FEARLESS kommer vi berätta mer om nästa nyhet gällande våra entreprenörer.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev