Home Intervjuer Evaxion och Pantherna når preklinisk proof-of-concept

Evaxion och Pantherna når preklinisk proof-of-concept

Evaxion_Pantherna_POC

Evaxion och Pantherna når preklinisk proof-of-concept

21 februari, 2023

Evaxion Biotech samarbetar med Pantherna Therapeutics för att testa Evaxions AI-drivna teknologi för läkemedelsupptäckter i kombination med en mRNA-vaccinplattform. De två bioteknikpartnerna har tillkännagivit preklinisk proof-of-concept med sina kombinerade teknologier, vilket visar lovande antitumöreffekter.

Något gott kom ut av de svåra konsekvenserna av Covid-19-pandemin, nämligen i form av nya vaccininnovationer. Bolag som Pfizer i samarbete med BioNTech, samt Moderna, väckte nytt hopp när de meddelade att deras respektive mRNA covid-19-vacciner var mycket effektiva för att skydda mot allvarlig covid-sjukdom.

Dessa genombrott gav både BioNTech och Moderna de nödvändiga resurserna för att kunna öka sina satsningar i utvecklingen av mRNA-baserade terapier för andra indikationer, inklusive cancer. Denna utveckling påbörjades flera år före pandemin, men båda bolagen investerar nu mer i utvecklingen av individualiserade, mRNA-baserade cancervacciner. Tanken är att leverera ett läkemedel som är skräddarsytt efter patientens behov.

Evaxion är aktivt i både DNA- och mRNA-vaccinteknologier

De är inte ensamma att ha dessa ambitioner. Det danska bioteknikbolaget Evaxion Biotech har med PIONEER, en egenutvecklad AI-plattform för läkemedelsupptäckter, redan DNA- och peptidbaserade vacciner i klinisk utveckling. Bolaget har också äntrat området mRNA-levererade antigener.

Bolaget har nyligen utvecklat en DNA-baserad vaccinteknologi som är beväpnad med en immunaktiverande enhet. Evaxion har nu genom ett samarbete med det privatägda tyska bioteknikbolaget Pantherna Therapeutics visat mycket lovande tecken på att dess AI-teknik kan integreras sömlöst med Panthernas mRNA-leveransplattform.

De två bolagen har tillkännagivit prekliniska proof-of-concept-data som visar att antigenmål för cancer som identifierats med Evaxions AI-plattform, effektivt kan levereras med hjälp av mRNA-teknik. Enligt Evaxion ger dessa så kallade neoantigener ett starkt immunsvar, vilket leder till en fullständig hämning av tumörtillväxt i en preklinisk cancermodell.

Evaxions CSO Birgitte Rønø var mycket nöjd med dessa resultat:

“We see a great potential in the field of nucleotide vaccines – mRNA and DNA – and we expect to see numerous emerging technologies evolve in this area of vaccine development. These pre-cilinical data confirm our strong belief that the neoantigens identified by Evaxion’s AI platforms are able to drive a relevant immune response when delivered as mRNA. We, find the data very promising and believe that similar effects can be obtained for our novel targets for infectious disease. Which will be tested in the near future. This opens up many opportunities in our current and future immuno-oncology and infectious disease programmes.”

Fortsatt projektutforskning

Medan Panthernas nuvarande fokus ligger på kärlsjukdomar, visar nyheten att tekniken har kapacitet att utökas till andra indikationer, inklusive cancer. Bolagets vd Klaus Giese var positiv till samarbetet med Evaxion:

“We are encouraged by the data and see the enormous potential of combining Evaxion’s AI-based antigen discovery engines with our state-of-the-art mRNA-LNP platforms. The preclinical data substantiate the relevance of enhancing the efficiency of mRNA actions in the body and validates the ability of our platform to induce an immune response.”

De två parterna kommer att fortsätta att utforska optimala LNP-formuleringar för att effektivt leverera mRNA- och DNA-kodade antigener som identifierats av Evaxions AI-plattformar.

Vd kommenterar

Biostock kontaktade Evaxions vd Per Norlén för en kommentar:

Per, vad betyder dessa resultat för Evaxions pipeline? Kommer ni att fokusera på mRNA framöver?

– Det betyder huvudsakligen att vi nu har bevis som stöder att våra produkter kan levereras med vilken modalitet som helst – såsom peptider, som DNA eller även som mRNA. Vi tror att detta kommer att öka den externa exponeringen av våra pipelineprodukter. Våra prekliniska vaccinkandidater kan enkelt tekniköverföras till en mRNA-plattform, vilket är attraktivt för många bolag med starkt fokus på mRNA-vaccinteknologier. Parallellt fortsätter vi valideringen av vår egenutvecklade DNA-teknik, utformad för att leverera både vacciner och immuncellsaktiverande entiteter. Detta är något som har en stor potential att förbättra effekten av många vacciner i framtiden. Så vårt interna fokus ligger främst på vår nästa generations DNA-teknik, medan mRNA-teknologier drivs i partnerskap.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev