Home Intervjuer VILDA – nytt nätverk för kvinnliga ledare inom life science

VILDA – nytt nätverk för kvinnliga ledare inom life science

Sarah Lidé

VILDA – nytt nätverk för kvinnliga ledare inom life science

16 januari, 2023

I december 2022 meddelade Anna Törner, Cecilia Bröms-Thell och Sarah Lidé att de startar ett nytt nätverk för kvinnor i ledande befattningar inom life science. Nätverket kallas VILDA och ska fungera som ett forum för att utbyta erfarenheter, få nya insikter och bygga givande relationer. Sarah Lidé, vice vd för Medicon Village Innovation, berättar mer om initiativet i en intervju med BioStock.

VILDA står för Vd inom Life Science: Damer för Affärsnätverkande. Målet med nätverket är att stärka kvinnligt ledarskap inom life science och lyfta kvinnliga förebilder. Några exempel på life science-bolag med kvinnliga vd:ar är Abliva, Invent Medic, Neola, WntResearch, Xintela, Arcede, Toleranzia, Idogen, Miris och Alzinova. Life science må ha fler kvinnliga ledare än andra branscher, men kvinnliga vd:ar är fortfarande i minoritet, vilket VILDA vill vara med och ändra på.

Sarah Lidé berättar mer om VILDA

Medicon Village i Lund är med och stöttar initiativet genom att vara värd och sponsor för det första mötet den 2 februari. Tanken är att fler möten ska arrangeras i exempelvis Stockholm och Göteborg.

BioStock kontaktade Sarah Lidé, vice vd på Medicon Village Innovation, för att få veta mer om VILDA.

Skulle du inledningsvis kunna berätta lite mer om din bakgrund inom life science?

– Jag har i grund och botten en utbildning inom finans och juridik, men började min resa inom life science 2014 som managementkonsult på PwC där jag var en del av teamet som hjälpte Region Skåne att utveckla sin life science-strategi. Sedan dess har jag lett en rad olika projekt relaterade till life science och sjukvård både globalt och i Sverige. Jag har även tagit fram rapporter för tankeledarskap samt presenterat trendgranskningar inom life science och strategiska analyser vid olika konferenser och seminarier.

– 2019 gick jag med i Medicon Valley Alliance (MVA), ett life science-kluster för Öresundsregionen, som Senior Strategy & Project Manager. Som en del av min roll ledde jag Microbiome Signature Project som var ett 3-årigt samarbetsprojekt mellan MVA, Invest in Skåne och Copenhagen Capacity. Projektet syftade till att kartlägga, stärka och positionera Medicon Valley som ett ledande forsknings- och innovationsnav inom det spännande mikrobiomområdet för att locka talanger och investeringar till regionen.

– Efter tre fantastiska år på MVA tillträdde jag rollen som vice vd på Medicon Village Innovation i oktober 2022.

Hur uppstod idén till VILDA?

– Det har faktiskt varit en önskan jag burit på ett tag – att se ett forum där vi kan lyfta fram kvinnliga ledare inom life science och att stärka kvinnor som vill växa i sitt ledarskap. Jag är tacksam över att ha kommit i kontakt med mina medgrundare Anna Törner och Cecilia Bröms-Thell, som delar samma önskan och vision om att skapa ett nätverk av kvinnliga life science-ledare för att dela erfarenheter i en betryggande miljö och stödja varandra i våra respektive ledarskapsresor. Och så föddes VILDA!

»Det har faktiskt varit en önskan jag burit på ett tag – att se ett forum där vi kan lyfta fram kvinnliga ledare inom life science och att stärka kvinnor som vill växa i sitt ledarskap.«

Vad är det huvudsakliga syftet med nätverket?

– Syftet är att skapa ett förtroendefullt forum för kvinnor i ledande positioner där medlemmar kan utbyta erfarenheter, få nya insikter och låta sig inspireras av varandra. Målsättningen är att utvecklas och stärkas i sin roll, såväl affärsmässigt som personlighetsmässigt, samtidigt som alla utvecklar ett värdefullt nätverk.

– Nätverket riktar sig till kvinnliga företagsledare (nuvarande eller tidigare VD med personalansvar), styrelsemedlemmar och motsvarande kvinnliga ledare inom akademi och sjukvård.

Hur ska ni konkret gå tillväga för att nå era mål?

– Ambitionen är att den första nätverksträffen i Lund kommer att följas upp av möten i andra delar av landet, så som Stockholm och Göteborg för att så småningom kulminera i en nationell “summit” där Life Science-kvinnor i ledande positioner från hela Sverige kan samlas och stärka varandra.

Ni arrangerar det första mötet på Medicon Village i Lund i februari. Hur ska man gå tillväga om man som kvinnlig ledare inom life science är intresserad av att delta på eventet?

– Ni är varmt välkomna att höra av er till mig på [email protected]

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev