Home Intervjuer Lipums vd om potentialen för life science i Umeå

Lipums vd om potentialen för life science i Umeå

Lipums vd om potentialen för life science i Umeå

16 november, 2022

Life science-industrin växer sig allt starkare i Umeå – över 70 bolag har etablerat sig i regionen och det råder nu brist på lokaler för laborativ verksamhet. BioStock kontaktade Lipums vd Einar Pontén för att få veta mer om möjligheterna och förbättringspotentialen inom life science i Umeå. Han passar även på att annonsera det kommande eventet Umeå på Börsen den 17 november.

Lipum utvecklar ett nytt biologiskt läkemedel för behandling av kroniska inflammatoriska sjukdomar, med första fokus på reumatoid artrit (RA). Bolagets läkemedelsutveckling baseras på mångårig forskning vid Umeå Universitet kring Bile Salt-Stimulated Lipase (BSSL), vilket är ett fettspjälkande enzymprotein som spelar en betydande roll i den inflammatoriska processen. Bolagets läkemedelskandidat SOL-116 är en antikropp som blockerar BSSL, vilket förväntas ge en antiinflammatorisk effekt.

Lipum har sin verksamhet i Umeå som är ett av Sveriges viktigaste life science-kluster. Enligt Umeå Biotech Incubator finns det ett 70-tal bolag inom life science i Umeå som skapar intresse kring sektorn och ett stort antal jobbmöjligheter.

Nordic Biomarker – ett exempel på framgång

Ett exempel på ett framgångsrikt life science-bolag i Umeå är Nordic Biomarker som nyligen vann regeringens utmärkelse Årets Exportsuccé 2022. Priset delades ut den 31 augusti av utrikeshandelsminister Anna Hallberg i närvaro av H.K.H. Prins Daniel.

Nordic Biomarker utvecklar och säljer reagens för koagulationsdiagnostik som bland annat används för diagnostisering av blodproppar och i utredning av blödarsjukdomar. Produkterna säljs till ledande medicinteknikbolag i många länder runt om i världen. Bolaget har cirka 80 anställda och en omsättning på 131 Mkr (2021).

Många idéer kommer från Umeå Universitet

Nordic Biomarker är sprunget från forskning vid Umeå Universitet, precis som många andra Umeåbaserade life science-bolag såsom Lipum och Lipigon Pharmaceuticals. Lipigon utvecklar läkemedel för sjukdomar orsakade av rubbningar i kroppens hantering av fetter, s.k. lipidrelaterade sjukdomar.

Den 17 november deltar både Lipigons vd Stefan K Nilsson och Lipums vd Einar Pontén i det årliga eventet Umeå på Börsen. Lipum och Lipigon noterades på Nasdaq First North Growth Market under 2021, vilket ökade kännedomen om bolagen och deras förmåga att ta in kapital. I juni i år tog Lipigon in 22,6 Mkr genom en företrädesemission. Lipum tog in ytterligare 39 Mkr under oktober via en riktad emission.

Ett annat life science-bolag med ursprung i Umeå är Umecrine Cognition som utvecklar en helt ny typ av läkemedel mot neurologiska störningar i hjärnan. I början av hösten säkrade bolaget finansiering för att inleda en fas II-studie i primär biliär kolangit med deras läkemedelskandidat golexanolon.

Einar Pontén. vd Lipum
Einar Pontén, vd Lipum

Einar Pontén kommentar

Life science-branschen i Umeå förväntas fortsätta växa – Umeå Biotech Incubator har som mål att branschen ska omsätta 1 miljard kronor och stå för 1 000 arbetstillfällen i Umeå år 2030.

BioStock kontaktade Lipums vd Einar Pontén för att ta del av hans syn på life science-branschen i Umeå.

Varför tror du att just Umeå har blivit en grogrund för många life science-bolag?

– Umeå universitet grundades på 60-talet och man var tidigt ute med forskning inom life science som idag i vissa områden är världsledande. Det exemplifieras nog bäst med Nobelpriset år 2020 som Emanuelle Charpentier delade för upptäckten kring CRISPR/Cas9 (gensaxen) som hon gjorde vid Umeå universitet.

– Sen tillkommer framsynt utveckling av infrastrukturen med Uminovahuset och i synnerhet understöd från olika instanser, främst Umeå Biotech Incubator (UBI), men många fler har bidragit – vilket lett till en attitydförändring. Forskare vågar tro på möjligheten att starta bolag inom life science. Lika viktigt har varit att ett ganska begränsat antal privatpersoner och bolag har bidragit med riskkapital.

»Umeå universitet grundades på 60-talet och man var tidigt ute med forskning inom life science som idag i vissa områden är världsledande […] Forskare vågar tro på möjligheten att starta bolag inom life science«

Vilka Umeåbaserade life science-bolag ser du som särskilt intressanta att hålla koll på de närmaste åren?

– Det ska bli intressant att följa den fortsatta utvecklingen för bland annat Nordic Biomarker, UmanDiagnostics och Agrisera. Diamyd Medical etablerar produktion här, vilket säkert också kommer ge ringar på vattnet. Sen finns det en hel rad av mindre bolag som har riktigt spännande framtidsutsikter och jag rekommenderar den som är intresserad av att investera att kontakta bolagen direkt. Det finns mycket kompetens både i bolagen och nära till hands från universitetet, men det gäller också att vi kan fortsätta locka till oss styrelseledamöter med industrierfarenhet.

Det verkar finnas en brist på lokaler för laborativ verksamhet i Umeå. Vad kan regionen göra åt detta?

– Laboratorier kräver stora investeringar i form av ventilation och annat. Därmed är det nästan omöjligt för ett mindre bolag att bygga eget. Såväl bolagen som andra aktörer måste finna samarbetsformer som gör att fastighetsbolagen vågar investera och dela risk med hyresgästerna.

Hur ser det ut för er på Lipum – har ni de laborativa resurserna som krävs för att kunna forska vidare på er läkemedelskandidat SOL-116?

– Vi har en lösning som fungerar bra just nu, men inom något år kommer vi behöva ett större laboratorium för vårt prekliniska arbete.

Den 17 november är ni med och arrangerar Umeå på Börsen. Berätta, vad är detta för event?

– Det är ju många som sparar i aktier och vi vill förstås lyfta intresset för börsnoterade bolag från Umeå. Ett lokalt engagemang och ökad uppmärksamhet hoppas vi ska bidra till ännu bättre förutsättningar att etablera och driva bolag i Umeå.

»Vi vill förstås lyfta intresset för börsnoterade bolag från Umeå. Ett lokalt engagemang och ökad uppmärksamhet hoppas vi ska bidra till ännu bättre förutsättningar att etablera och driva bolag i Umeå.«

– Eventet Umeå på Börsen arrangeras på REX, Rådhustorget i Umeå, och går även att följa via en digital direktsändning från kl 18 den 17 november. Utöver Lipum och Lipigon deltar även Codemill och Vitec Software Group som varit börsnoterat i över 20 år. Läs mer och anmäl dig här.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev