Home Nyheter Potential för biotech i ett turbulent finansieringsklimat

Potential för biotech i ett turbulent finansieringsklimat

Potential för biotech i ett turbulent finansieringsklimat

Potential för biotech i ett turbulent finansieringsklimat

19 oktober, 2022

Finansieringsklimatet inom biotech under 2022 står i stark kontrast till den blomstrande utvecklingen under 2021. I år har geopolitiska spänningar, en rusande inflation och en förväntat inbromsande ekonomisk aktivitet varit några av oroshärdarna. Nu stiger räntorna och aktiemarknaderna befinner sig på de lägsta nivåerna sedan pandemiutbrottet 2020. Hur ser situationen ut för finansiering inom biotech – finns det tecken på en vändning? För att besvara dessa frågor publicerade den amerikanska investmentbanken Locust Walk nyligen en rapport som beskrev det finansiella klimatet för biotech under Q3.

Även efter den tredje raka trippelhöjningen av räntan i september har FED fortsatt med sin hökaktiga ton som antyder att arbetet med att tämja inflationen ännu inte är klart. Andra centralbanker är inne på samma spår – inflationen har högsta prioritet, ekonomisk aktivitet är för regeringar att stimulera via finanspolitik.

Handel under kassavärdering

Samtidigt är geopolitiska spänningar fortfarande ett problem eftersom det fortfarande inte finns någon lösning på kriget i Ukraina i sikte. I denna miljö hittade aktiemarknaden nya bottennivåer under Q3 – under de första nio månaderna föll Nasdaq Composite med 32 procent och Nasdaq Biotechnology Index (NBI) sjönk med 20 procent. Marknadsklimatet uppmuntrar inte till risktagande, även om NBI ökade med 0,5 procent jämfört med Nasdaq som föll med 4 procent under tredje kvartalet.

Den amerikanska investmentbanken Locust Walk publicerade nyligen en rapport om finansieringsklimatet i biotekniksektorn under Q3. Rapporten visar att den breda nedgången av biotech-aktier har resulterat i att allt fler bolag handlas under sin kassavärdering. Jämfört med början av året låg börsvärdet för 102 amerikanska bolag under kassan och under Q3 var siffran 212, vilket är lika med nivån i maj och juni.

Låg aktivitet inom nyintroduktioner och licensavtal

Aktiviteten var även låg när det gäller nyintroduktioner under Q3. I USA genomfördes endast en – Third Harmonic Bio noterades på Nasdaq till en värdering om ca 765 MUSD. I Europa registrerades ingen ny listning inom sektorn av betydande storlek jämfört med 20 noteringar under förra årets tredje kvartal.

Licensavtal är ofta ett mål för många mindre bioteknikföretag. Under tredje kvartalet uppgick EU-affärerna till 5,38 miljarder USD jämfört med 9,42 miljarder USD under Q3 2021. Minskningen av nya strategiska partnerskap i USA var inte lika betydande som i EU. Under tredje kvartalet ingicks 43 licensavtal med ett totalt värde om 37,5 miljarder USD jämfört med 54 affärer värda 49,4 miljarder USD under 2021.

I detta avseende var Roche, Merck och Sanofi de mest aktiva bland de stora läkemedelsbolagen. Roche och Poseida Therapeutics ingick ett licensavtal med en förskottsbetalning om 110 MUSD och ett totalt avtalsvärde på 6,2 miljarder USD för att stärka sin position inom CAR-T-teknik. Merck gjorde en affär med Orna Therapeutics värderad till 3,7 miljarder USD inom infektionssjukdomar. Sanofi träffade avtal med Skyhawk Therapeutics värt 2,1 miljarder USD för att upptäcka och utveckla småmolekylära läkemedel som modulerar RNA-splitsning.

Köparnas marknad

I takt med att värderingarna och licensaffärerna har minskat har antalet fusions- och förvärvsaffärer ökat något i Europa under det tredje kvartalet.

Sex affärer tillkännagavs till ett totalt värde om 1,7 miljarder USD jämfört med tre affärer på totalt 900 MUSD under Q2. Under Q3 förra året annonserades tio affärer inom biotech-området i EU med ett totalt värde på 16,1 miljarder USD. I USA tillkännagavs 24 M&A-affärer under Q3 till ett totalt värde av 17 miljarder USD. Förra året gjordes samma antal affärer, men till ett betydligt högre aggregerat värde, 52,3 miljarder USD.

Oavsett makroekonomi och världspolitik fortsätter utvecklingen och innovationen i små bioteknikföretag och med det även behovet av finansiering inom sektorn. Några större spelare har insett möjligheterna, men många står fortfarande vid sidlinjen och inväntar bättre tajming. Exakt när investerare bestämmer sig för att uppskatta potentialen i sektorn återstår att se – det kan bli värre innan det vänder.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev