Home Intervjuer Emplicures styrelseordförande kommenterar vd-bytet

Emplicures styrelseordförande kommenterar vd-bytet

Emplicures styrelseordförande kommenterar vd-bytet

Emplicures styrelseordförande kommenterar vd-bytet

7 oktober, 2022

Emplicure inleder hösten med en ny vd och en godkänd ansökan för en klinisk farmakokinetisk studie. BioStock pratade med styrelseordförande Gisela Sitbon om bolagets händelserika höst och hur tankarna kring bytet av vd har gått.

Uppsalabolaget Emplicure har haft en händelserik start på höstterminen. Nyligen kom beskedet att brittiska myndigheter godkänt bolagets ansökan om att genomföra en klinisk farmakokinetisk studie med huvudkandidaten Empli03 som utvecklas för behandling av kronisk smärta.

Studien ska genomföras med den brittiska kontraktforskningsorganisationen (CRO) Quotient Sciences. Godkännandet innebär att Quotient Sciences nu inleder rekrytering och screening av studiedeltagare. Syftet med studien är att dokumentera säkerhet och farmakokinetiska egenskaper för Empli03 i människa. Resultaten kommer dessutom att ge Emplicure viktig information inför den fortsatta utvecklingen och stärka kunskapen kring bolagets plattformsteknologi.

Medgrundare tar över som ny vd

Studien är dock inte det enda viktiga som händer för Emplicures del under hösten. Nyligen meddelade styrelsen att de utsett styrelseledamoten och medgrundaren Håkan Engqvist till ny vd för bolaget. Den tidigare vd:n Torbjörn Walker Larsson kommer fortsätta att arbeta inom koncernens pågående projekt.

Håkan Engqvist var med och grundade bolaget 2014 tillsammans med Thomas Lundqvist och Susanne Bredenberg. Därefter har Engqvist suttit som styrelseledamot i bolaget. Utöver Emplicure har Håkan Engqvist även grundat och verkat i flera andra bolag inom life science, exempelvis OssDsign och Psilox. Håkan Engqvist kommer att fortsätta verka som professor vid institutionen för tillämpad materialvetenskap vid Uppsala universitet på deltid.

Styrelsens ordförande kommenterar

BioStock har pratat med Gisela Sitbon, ordförande i bolagets styrelse, om nyheterna.

Emplicures styrelseordförande Gisela Sitbon

Håkan Engqvist kliver nu in som vd för bolaget istället för Torbjörn Walker Larsson. Varför?

– Håkan har sina rötter i den akdemiska forskningsvärlden och är uppfinnare till de patenterade biokerambaserade teknologiplattformar som är bolagets fundament. När vi nu ökar fokus på att nå strategiska partnerskap/licensiering och parallellt intensifierar produktutvecklingen av Empli03 och våra nikotinprodukter behövs ett ledarskap som spänner över hela spektrat från IP till kundavtal.

Kommer vd-bytet innebära några andra förändringar i bolaget och planerna framåt? Och i så fall vilka?

– Vi omformar nu Emplicure till en holdingbolagsstruktur med till en början två operativa dotterbolag. Amplicon med den tobaksfria nikotinprodukten freee och ett nytt dotterbolag för läkemedelsutvecklingen där Empli03, vår första läkemedelskandidat, placeras. På så sätt ökar vi fokus på affärsutvecklingen, inför en stringent kostnadskontroll och kan bättre selektera och planera för kommande produktutvecklingsprojekt.

Vilka erfarenhet kommer Håkan Engqvist med till bolaget? Han var med och grundade bolaget, varför är han rätt person att ta bolaget in i nästa skede av utvecklingen?

– Håkan har en stark entreprenörsådra och lång erfarenhet från både operativa roller och styrelsearbete i ett flertal tillväxtbolag. Det är precis den kombinationen av driv och expertis som Emplicure nu behöver.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev