Home Nyheter AstraZeneca bygger vidare på satsningen mot sällsynta sjukdomar

AstraZeneca bygger vidare på satsningen mot sällsynta sjukdomar

AstraZeneca satsar vidare på sällsynta sjukdomar

AstraZeneca bygger vidare på satsningen mot sällsynta sjukdomar

6 oktober, 2022

Svenskbrittiska läkemedelsjätten AstraZeneca visade med sitt mångmiljardförvärv av Alexion att man menar allvar med sin satsning inom sällsynta sjukdomar. Nu följer man upp med ytterligare ett förvärv i form av det lilla amerikanska biotechbolaget LogicBio. Affären, som meddelades under måndagen, ämnar genomföras till 2.07 USD per aktie – en premie på hela 660 procent jämfört med fredagens stängningskurs på amerikanska Nasdaq.

2021 års jätteförvärv av amerikanska Alexion Pharmaceuticals för 39 miljarder USD ses som ett viktigt steg för AstraZenecas satsning mot att nå sitt mål om en årlig försäljning på över 40 miljarder USD. Förvärvet av Boston-baserade Alexion är den första stora byggstenen av en helt ny gren inom den svenskbrittiska läkemedelsjätten, som ska fortsätta drivas under Alexions flagg och fokusera på sällsynta sjukdomar. Strategin går ut på att bygga en portfölj via förvärv, men sedan Alexion-affären har det varit ganska tyst på M&A-fronten inom området – fram tills i måndags.

Bygger vidare på området sällsynta sjukdomar

Då offentliggjorde läkemedelsjätten nämligen förvärvet av det lilla biotechbolaget LogicBio, som har sitt säte i Lexington i utkanten av Boston. LogicBio har utvecklat två plattformar för redigering av arvsmassa och genleverans som är tänkt att användas i framtagningen av nya behandlingar för olika sällsynta genetiska sjukdomar.

I GeneRide-plattformen utnyttjas cellers naturliga process för DNA-reparation i syfte att uppnå en exakt geninsättning, med förhoppningen att nå hållbara terapeutiska proteinuttrycksnivåer. Genleveransplattformenen sAAVy är en teknikplattform baserad på adeno-associerade virus (AAV) som är framtagen för att optimera leverans av gener inom ett brett spektrum av genterapibehandlingar.

Stärker AstraZenecas forskning inom sällsynta sjukdomar

Just nu pågår en klinisk fas I/II-studie med LogicBios huvudkandidat LB-001, som är baserad på GeneRide-plattformen och utvecklas för behandling av metylmalonsyreuri. Metylmalonsyreuri är ett sjukdomstillstånd som leder till att kroppen inte kan bryta ner vissa proteiner och fetter, där symptomen kan vara alltifrån relativt milda till livshotande.

“Det föreslagna förvärvet av LogicBio är en betydande utveckling för vår växande forskning inom genomisk medicin”, kommenterar Marc Dunoyer, vd för Alexion, AstraZeneca Rare Disease i ett pressmeddelande.

“LogicBios medarbetare, erfarenhet och plattformar ger ny vetenskaplig kapacitet genom att addera förstklassig teknik och expertis till vår genomiska medicinska strategi. Det vetenskapliga samarbetet mellan Alexion och AstraZeneca har varit ett betydande fokusområde sedan förra årets förvärv och tillägget av LogicBio kommer att utöka detta grundläggande arbete.”

Ordentligt kurslyft i LogicBio

LogicBio-affären var inte bara en välkommen nyhet för AstraZenecas satsning på sällsynta sjukdomar. LogicBio har i likhet med övriga biotech-bolag haft en tuff resa på börsen under 2022 och AstraZenecas köp innebar en ganska rejäl premie mot stängningskursen som gällde innan affären offentliggjordes – närmre bestämt 660 procent. Förvärvet stöds av de båda bolagens styrelser och affären väntas genomföras inom fyra till sex veckor.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev