Home Intervjuer WntResearchs nya vd om bakgrunden och resan framåt

WntResearchs nya vd om bakgrunden och resan framåt

Pernilla Sandwall, vd WntResearch
Pernilla Sandwall, vd WntResearch.

WntResearchs nya vd om bakgrunden och resan framåt

27 juni, 2022

Det har gått lite mer än en månad sedan Pernilla Sandwall tillträdde som ny vd på utvecklingsbolaget WntResearch. Hon ansluter under en för bolaget mycket intressant tid, inför interimresultaten i fas II-studien NeoFox som väntas under det fjärde kvartalet. BioStock har pratat med Pernilla för att få veta mer om hennes bakgrund och hur hon ser på resan som hon och bolaget har framför sig.

Efter mer än 20 år på läkemedelsjätten MSD (Merck & Co. Inc.) och 10 år på Stockholmsbaserade InDex Pharmaceuticals är det gedigen erfarenhet som Pernilla Sandwall tar med sig till utvecklingsbolaget WntResearch. Det är en erfarenhet som blandas med ett stort engagemang för life science, som grundlades redan som liten.

”Jag var öronbarn som liten och hade en doktor som var bekant med mina föräldrar. Jag minns att om det var han som jobbade när vi kom till sjukhuset, tänkte jag att det skulle bli bra – trots att det gjorde ont och han ofta stack hål på trumhinnan. Han var som en stor, snäll och väldigt klok nallebjörn. Någonstans där gissar jag att han väckte mitt intresse för människokroppen och om att bota eller lindra sjukdomar.”

Började karriären på MSD

Det intresset banade väg för en apotekarutbildning som sedan efter lite lyckliga omständigheter ledde rakt in på MSD. Hon fick arbeta med kliniska prövningar och en dröm var därmed uppfylld. Under sin tid på MSD fick Pernilla vara med att ta flera projekt genom den kliniska utvecklingstrappan och ut på marknaden. Pernilla upptäckte dock ganska snart att det inte bara var i gränslandet mellan kemi och medicin som hon hittade inspiration.

”Jag insåg snabbt att jag tyckte det var väldigt roligt med personalansvar och efter ett par år blev jag gruppchef. Det är fortfarande otroligt intressant och givande att jobba med människor, samtidigt som det också är bland det svåraste. Jag älskar att jobba med utveckling och tycker om lägga pusslet som det innebär när man ska få ihop prioriteringar och resurser; såväl ekonomiska som personal och få alla att vilja dra åt samma håll. Det gäller oavsett om man jobbar med små eller stora organisationer.

Flera år i ledande positioner

Pernillas ledarskap tog henne till ledningsgruppen för klinisk forskning i MSD Sverige och sedan över Atlanten där hon fick arbeta på huvudkontoret i New Jersey. Hon jobbade framför allt med patientrekryteringsstrategier och hur man bäst genomför kliniska prövningar, samt som internationell expert i många processförändringar. Efter några år kände dock både hon och familjen att det var dags att flytta tillbaka till Sverige. När sedan Merck köpte Schering Plough hade Pernilla varit anställd i 20 år och började känna att det var dags att göra något annat.

”Efter 22 år på MSD hade jag ingen koll på svensk läkemedelsindustri, förutom de stora då så klart. Jag fick ett jobb på InDex och gick från ett bolag med tusentals anställda till ett med tolv. Folk sa att jag var modig som tog det steget, men för mig var det inte så stor skillnad faktiskt. Även om jag hade jobbat på ett stort bolag så jobbar man fortfarande i ett litet team och det var samma sak på InDex. Den stora skillnaden är att på ett litet bolag måste man många gånger gå externt för att söka hjälp.

Breddad erfarenhet på InDex Pharmaceuticals

Att komma till ett mindre bolag innebar dock att hon blev mer direkt involverad i läkemedelsutvecklingens övriga ben, såsom det regulatoriska, den prekliniska utvecklingen, tillverkning, patent och inte minst finansiering. Mitt under brinnande pandemi var hon med när InDex tog in inte mindre än 500 Mkr för att finansiera en fas III-studie med läkemedelskandidaten cobitolimod. Efter tio år på bolaget kände hon dock att det återigen började bli dags att göra annat. Hon hade tidigare haft funderingar på att prova på en vd-roll och när möjligheten med WntResearch öppnade sig kände hon att stjärnorna stod rätt.

”Med mig har jag min erfarenhet från ett stort globalt bolag som MSD tillsammans med all erfarenhet från InDex, så jag känner att jag har en bra helhetssyn när det kommer till läkemedelsutveckling. Det tror jag kommer att vara värdefullt framöver. Vi är ju i fas II och har behandlat många patienter. Det är en utforskning av en läkemedelskandidat, Foxy-5, med ny biologi som kan ge oss nya spännande insikter om hur cancer sprids. Vi behöver ta fram bra planer för den fortsatta utvecklingen så att Foxy-5 kan nå hela vägen fram till registrering och ut på marknaden.”

Hon lyfter även sin regulatoriska bakgrund som en bra tillgång i det skede som bolaget är på väg in i.

”För att lyckas måste vi förstå de regulatoriska kraven så att vi får fram rätt dokumentation. Vi behöver även hela tiden bevaka marknadsbehovet så att vi ligger på rätt plats på behandlingskartan som finns. Och när vi lägger vår plan får vi inte glömma bort att ta in de hälsoekonomiska parametrarna. Det behöver finnas en ekonomisk nytta för samhället att betala för behandlingen.”

Investerade i WntResearch i samband med tillträdet

Själv ser hon en stor potential i bolagets utveckling, givet det medicinska behov som finns. Läkemedelskandidaten Foxy-5 riktas i första hand mot koloncancer, men har även visat sig ha potential som behandling av akut myeloisk leukemi, AML. Tron på bolaget backade hon dessutom nyligen upp genom att köpa aktier i bolaget för 125 000 kr.

”Jag vet ju att det inte räcker att jag säger att jag tror på det här. Det är ett sätt att visa att jag tror på bolaget och att jag tror på substansen. Men min främsta drivkraft är inte min personliga ekonomi. Det finns ett så stort behov av den här typen av behandling och kan jag vara med och göra skillnad för patienterna så vill jag göra det.”

Mer information om WntResearch går att hitta här.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev