Home Nyheter Ny DexTech-ordförande vill höja volymen

Ny DexTech-ordförande vill höja volymen

Andreas Segerros, styrelseordförande DexTech

Ny DexTech-ordförande vill höja volymen

26 april, 2022

Med positiva fas II-data i kastrationsresistent prostatacancer och förestående studier inom multipelt myelom tar DexTech nu ytterligare steg för att öka takten i utvecklingen. In i bolaget kliver Andreas Segerros som ny styrelseordförande, med uppdraget att bygga ett team som ska ge full utväxling för plattformsteknologin. BioStock pratade med Segerros för att få veta mer om hans bakgrund och hans syn på uppdraget som ligger framför honom.

Uppsalabaserade DexTech har utvecklat CDC-plattformen GuaDex, där kolhydratmolekylen dextran kombineras med andra aktiva substanser i syfte att ta fram behandlingar för olika former av cancer. Huvudkandidaten OsteoDex är i långt framskriden klinisk fas för behandling av kastrationsresistent prostatacancer (mCRPC), där man fått tydliga indikationer på tumörbromsande effekt.

DexTech undersöker även OsteoDex potential i multipelt myelom – ett viktigt steg i att realisera de värden som man anser ligger inbäddade i forskningen och tekniken som tagits fram.

Ny styrelseordförande ska realisera ytterligare värden

Bolagets ambition sträcker sig dock längre än så, vilket är varför man nu tar in Andreas Segerros som ny ordförande i styrelsen. Segerros uppdrag är att bygga ett team som kan realisera ytterligare värden ur GuaDex-plattformen och bygga vidare på den forskning som tagit bolaget dit det är i dag.

»DexTech är ett biothech-bolag som gått lite under radarn på börsen, men av fel anledning. Man har kommit långt i den kliniska utvecklingen och har en plattform i grunden. Grundarna är framstående inom sina respektive områden och jobbar aktivt i bolaget. Samtidigt har man en stark ägare i ryggen och är finansierade tre år framåt. Det vi behöver göra nu är att skruva upp volymen lite och bygga ett DexTech som är riktigt aptitligt för en investerare.« — Andreas Segerros tillträdande styrelseordförande DexTech.

I Segerros får DexTech in en global spelare med lång erfarenhet inom läkemedelsindustrin i Europa, USA och Japan. Efter plantskolan på Pharmacia har mycket fokus legat på portföljutveckling och M&A, bland annat på schweiziska Ferring Pharmaceuticals där han ansvarade för affärsutveckling och planering.

Inblandad i flera transaktioner

Genom åren har Segerros varit inblandad i flera stora transaktioner och var i sin roll på danska venture capital-bolaget Sunstone Life Science Ventures med och förvaltade en portfölj på uppemot 1,5 miljarder EUR, och därefter medstiftare av Eir Ventures.

Parallellt med detta så var Segerros som ordförande i Oncorena med om att ta in totalt 160 Mkr i vintras, i ett annars rätt kyligt kapitalanskaffningsklimat. Oncorena är ett – i likhet med DexTech – utvecklingsbolag som kommit långt i sin utveckling med små medel. Vinterns injektion innebar att bolaget nu kan lägga in en högre växel i sin utveckling med tre välrenommerade fonder i ryggen.

Bedriften i Oncorena gjorde att Segerros snart fick en förfrågan från en gammal läromästare från Pharmaciatiden, nämligen förre Pharmacia-vdn Håkan Åström, som idag är DexTechs rådgivare.

»Han ringde upp mig och sa att det gick ju bra på Oncorena och undrade om jag var intresserad av att hjälpa DexTech med att tillsätta en ny styrelse och ledning. När Håkan kommer på det här sättet så vet man att det är ett validerat och bra projekt, så jag svarade givetvis ja. Det här är en grupp som verkligen vet vad de håller på med. Anders R Holmberg har kemikunskapen och är ju uppfinnaren bakom bolagets dextranteknologi. Sten Nilsson är en auktoritet inom prostatacancer, med ett kunnande som är globalt erkänt. Med det de har åstadkommit är det lätt att ta nästa steg och ”vrida upp volymen.«

Stort internationellt kontaktnät

Segerros kommer officiellt att föreslås som ny ordförande vid en extra bolagsstämma i maj, och arbetet med att hitta rätt team som ska bygga vidare på utvecklingen i DexTech har redan påbörjats. Utöver sitt breda kontaktnät kommer Segerros även att bistå bolaget med sin bakgrund inom M&A, med erfarenhet från att har suttit på andra sidan bordet vid ett flertal tillfällen. Detta är extra relevant för DexTech som har tillgångar som ligger långt fram i utvecklingen.

»Jag har suttit där och både finansierat och köpt in projekt. Det är som i rally, jag har varit kartläsare så jag vet hur jag kan pressa föraren. Sen har jag varit runt en hel del och kontaktnätet gör att jag har tillgång till många seniora människor i branschen, vilket kommer att vara viktigt för bolaget. Jag kommer åt the ”Håkan Åströms of the world.«

Vill ge DexTech ytterligare muskler

Av allt att döma så är det ett delvis nytt DexTech som aktieägarna har att se fram emot i och med Segerros inträde, ett DexTech som framöver kommer att ha muskler nog att göra verklighet av den potential som ligger inbäddad i tekniken. Med proof-of-concept i kastrationsresistent prostatacancer och förestående studier inom multipelt myelom är man redan på god väg, men ambitionerna att lösgöra värdet av GuaDex-plattformen är satta högre än så.

»DexTech håller på med en väldigt väsentlig del inom onkologi, nämligen cancer som spritt sig till skelettet. Även om man redan har bra resultat inom prostatacancer tycker jag att det är helt rätt att titta på möjligheterna även inom myelom och tidigt validera konceptet. Man vet aldrig var det nappar så det är otroligt viktigt att sprida sina möjligheter.«

Samtidigt som bolaget nu gör nya satsningar framåt ligger det på aktiemarknaden en spänd förväntan om att potentialen ska omsättas i någon form av avtal. Även om det så klart är slutmålet verkar Segerros inte ha bråttom med att sätta sig vid förhandlingsbordet. Vikten verkar snarare ligga på att få till rätt avtal, än att få till ett snabbt.

»Det gäller att bygga upp en god relation till potentiella uppköpare eller partners och uppdatera dem om var vi ligger så att de själva blir nyfikna. Man kan inte dra hästen till vattnet utan de måste komma av sig själva. Jag är själv en gammal M&A-kille och vill skapa en öppen atmosfär för de som knackar på vår dörr.«

 

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev