Home Nyheter Respiratorius får patentgodkänt i Brasilien för VAL001

Respiratorius får patentgodkänt i Brasilien för VAL001

Respiratorius har fått patentgodkännande för VAL001 i Brasilien

Respiratorius får patentgodkänt i Brasilien för VAL001

1 oktober, 2021

För knappt en månad sedan fick Respiratorius patentgodkänt i EU för RESP9000-serien. Nu meddelar man ytterligare patentnyheter i form av ett godkännande i Brasilien, denna gång för läkemedelskandidaten VAL001. Kandidaten ges i och med godkännandet marknadsexklusivitet i Brasilien till och med 2031.

Lundabolaget Respiratorius utvecklar läkemedelskandidaten VAL001 för behandling av diffust storcelligt B-cellslymfom (DLBCL). DLBCL är en sällsynt och aggressiv form av lymfkörtelcancer som årligen drabbar cirka 60 000 personer i USA och Europa. Standardbehandling i dag utgörs av R-CHOP, en kombinationsbehandling som inkluderar både kemoterapi och det antikroppsbaserade läkemedlet Rituxan (rituximab).

Starka överlevnadsdata i ryggen

Läkemedelskandidaten VAL001 har utvärderats i en fas I/IIa-studie där kandidaten kombinerades med R-CHOP. Resultaten visade att kombinationen väsentligt minskade dödligheten jämfört med användning av bara R-CHOP. Efter ett år var samtliga behandlade patienter fortfarande vid liv och efter två år låg överlevnaden på nära 97 procent. Detta har sedan jämförts med en referenspopulation ur det svenska lymfomregistret som enbart behandlats med R-CHOP. Där uppgick överlevnadsgraden till 89,6 procent på ett års sikt och till 81,7 procent på två års sikt.

Utökar patentskyddet

Respiratorius har sedan tidigare fått beviljat patent i Europa, USA, Japan, Kanada och Korea och nu ansluter sig även Brasilien till det sällskapet. Det brasilianska patentverket National Institute of Industrial Property (INPI) har meddelat att man avser att bevilja patentet, som avser kombinationen av en valproinsyra eller valproat och R-CHOP. Patentet innebär att Respiratorius får marknadsexklusivitet i Brasilien fram till 2031.

I en kommentar till nyheten konstaterar Respiratorius vd Johan Drott i ett pressmeddelande att beskedet ytterligare stärker patentportföljen för VAL001.

 

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev