Home Nyheter Genombrottsresultat för Dicots läkemedelskandidat

Genombrottsresultat för Dicots läkemedelskandidat

Genombrottsresultat för Dicots läkemedelskandidat

2 september, 2021

Förberedelserna inför nästa års kliniska studier fortsatte oförtrutet hos läkemedelsutvecklaren Dicot under det andra kvartalet. I rapporten som släpptes förra veckan kunde bolaget se tillbaka på ett aktivt första halvår samtidigt som man publicerade genombrottsresultat för läkemedelskandidaten LIB-01. BioStock kontaktade vd Göran Beijer för att få hans syn på resultaten och höra mer om vad som väntar härnäst.

Dicot LogoUppsalabolaget Dicot utvecklar läkemedelskandidaten LIB-01 för behandling av erektionssvikt och för tidig utlösning, ett stort problem som mer än 500 miljoner män lider av. Målet med detta nästa generations läkemedel mot erektionssvikt är att ta plats på en behandlingsmarknad som förra året värderades till cirka 3,4 miljarder USD.

Positiva effektresultat

Förra hösten rapporterade bolaget positiva resultat där LIB-01 uppvisade signifikant och dosberoende effekt på erektion hos friska råttor och nu kommer nya positiva data som ytterligare stärker projektet. I den senaste studien har kandidatens varaktighet studerats och resultaten visar att effekten varar i minst sju dagar. Enligt bolaget indikerar detta att LIB-01 har en längre varaktighet än de läkemedel som finns på marknaden i dag.

Inte nog med att varaktigheten imponerade. Effekten på den erektila funktionen ökade dessutom över tid, vilket bekräftar de tidiga studier som genomfördes av Dicots grundare, professor Jarl Wikberg.

De positiva resultaten gick inte aktiemarknaden obemärkt förbi. Aktien handlades efter beskedet i förra veckan aktivt och var vid ett tillfälle upp med så mycket som 30 procent.

Ytterligare studieresultat väntas

Nästa steg för Dicot är nu att ta reda på vad det är som ligger bakom den ökade effekten och vilken den optimala doseringen för kandidaten bör vara. Studier genomförs även för att undersöka kandidatens effekt på djurmodeller med erektionssvikt. Tillsammans med den franska partnern Pelvipharm genomförs just nu studier i råttor med typ 2-diabetes och säkerställd nedsatt erektionsförmåga. Det finns ett tydligt samband mellan olika sjukdomar såsom diabetes och en försämrad potens.

Utöver det pågår även toxikologiska studier för att undersöka hur biverkningsprofilen hos LIB-01 ser ut. Här väntas resultat under hösten.

Stärkt teamet inför hösten

Under våren fick vi även se Dicot-teamet utökas med två nya medlemmar. Farmakologiveteranen Per-Göran Gillberg valdes in som ny medlem i styrelsen. Utöver ledande tjänster på Kabi, Pharmacia och AstraZeneca är Gillberg en av grundarna till amerikanska Albireo Pharma och sitter i dag bland annat i styrelsen för börsnoterade alzheimerbolaget Alzinova.

Dicot rekryterade även Elin Trampe som Chief Operating Officer och vice vd. Trampe kommer med sin långa erfarenhet inom supply chain, projektledning, läkemedels- och kategoriutveckling spela en viktig roll när bolaget nu närmar sig kliniska studier och riktar alltmer fokus på partnering- och licensieringsfrågor.

Vd kommenterar

BioStock har kontaktat Dicots vd Göran Beijer för att höra hur han ser på kvartalet som gått och vad han tror att hösten kommer att bära med sig.

Göran Beijer
Göran Beijer, vd Dicot

Först och främst, hur ser du på de resultat som meddelades för LIB-01 i förra veckan?

– Det är mycket glädjande resultat. Att effekten inte avtar utan snarare tilltar fram till den här studien upphörde efter sju dagar är verkligen ett genombrott i vårt projekt. Men de bakomliggande orsakerna behöver vi forska djupare i.

Vilka slutsatser kan man dra av resultaten gällande kandidatens potential jämtemot vad som finns på marknaden i dag?

– Vi vill inte dra några jämförande slutsatser i det här tidiga läget, men om resultaten håller i sig, och mycket tyder på att de kommer göra det, så är effekttiden hos LIB-01 avsevärt mycket längre än dagens preparat.

När ni nu tar era nästa steg med LIB-01, vilka aktiviteter kommer att vara viktiga för er under hösten?

– I projektet handlar det om att slutföra våra viktiga toxikologiska studier och nu närmast farmakologiska studierna på råttor med diabetes. För bolagets del kommer vi satsa ytterligare tid och energi, inte minst nu när Elin Trampe kommer in, på att positionera oss för att följa vår utstakade strategi vars huvudingrediens är partnerskap med etablerade internationella läkemedelsföretag.

 

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev