Home Nyheter Dicot stärker kassan inför det prekliniska upploppet

Dicot stärker kassan inför det prekliniska upploppet

Dicot genomför emission

Dicot stärker kassan inför det prekliniska upploppet

13 september, 2021

Uppsalabaserade Dicot närmar sig med stormsteg den kliniska delen i utvecklingsarbetet med läkemedelskandidaten LIB-01. Bolaget kunde nyligen presentera genombrottsresultat gällande kandidatens varaktighet och med de resultaten i ryggen genomförs nu en företrädesemission om 25,3 Mkr för att ta de sista viktiga prekliniska stegen.

Dicot LogoBioteknikbolaget Dicot utvecklar läkemedelskandidaten LIB-01 för behandling av erektionssvikt och för tidig utlösning. Till grund för kandidaten ligger den folkmedicinska tradition som professor Jarl Wikberg studerade på Madagaskar där, lokalbefolkning använt en dekokt för att avhjälpa erektionsproblem. Under utvecklingens gång har man i flera prekliniska studier sett tydliga effekter av kandidaten på den erektila förmågan.

Långvarig effekt

I den senast rapporterade studien såg man att kandidaten inte bara hade en mer långvarig effekt än existerande preparat på marknaden, utan även att effekten ökade över tid. Detta bekräftar det som lokalbefolkningen på Madagaskar berättat om i Jarl Wikbergs tidiga studier.

“Långtidseffekt är en av de viktigaste faktorerna i utvecklandet av en ny klass av läkemedel för behandling av erektionssvikt, så detta är verkligen ett genombrott för vårt projekt. Resultaten bekräftar dessutom de tidiga akademiska studier som genomförts av Dicots grundare professor Jarl Wikberg”, – Göran Beijer, VD för Dicot i ett pressmeddelande i samband med resultatet.

Företrädesemission stärker finanserna

När bolaget nu blickar fram mot hösten och det fortsatta utvecklingsarbetet genomför Dicot en företrädesemission för att säkra finansieringen av de sista prekliniska stegen. Bland annat ska de toxikologiska studierna avslutas och så ska farmakologiska studier i råttor med diabetes genomföras. Bolaget kommer även att fokusera mer och mer av sin energi mot marknadsföringen av projektet, med ambitionen att i slutändan hitta en etablerad internationell partner. Emissionen är tänkt att i ett första skede stärka kassan med 25,3 Mkr och med totalt 58,5 Mkr om samtliga vidhängande teckningsoptioner utnyttjas i maj nästa år.

 

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev