Home Nyheter Sprint Bioscience nye ordförande ser stor potential

Sprint Bioscience nye ordförande ser stor potential

Sprint Bioscience Bjorn Sjostrand och Erik Kinnman

Sprint Bioscience nye ordförande ser stor potential

26 augusti, 2021

Läkemedelsentreprenören Björn Sjöstrand tog i våras över klubban i Sprint Bioscience när han valdes in som ordförande i styrelsen. Med ett brett kontaktnät och lång erfarenhet med flera lyckade läkemedelslanseringar i bagaget hoppas han kunna hjälpa bolaget att ta nästa steg i utvecklingsresan. BioStock fick en pratstund med Sprint Biosciences nye styrelseordförande för att höra mer om hans bakgrund och hans syn på bolagets potential.

Sprint Logo

Sprint Bioscience är ett prekliniskt forskningsbolag inriktat på att utveckla läkemedelskandidater i tidig fas. Fokus ligger på cancerområdet och målet är att redan tidigt utlicensiera projekten till större internationella läkemedelsbolag som bekostar vidareutvecklingen fram till ett eventuellt godkännande. Upplägget är lite annorlunda jämfört med många andra biotechbolag där fokus tenderar att ligga på ett eller ett fåtal projekt där utvecklingen längre sker i egen regi.

Enligt styrelseordförande Björn Sjöstrand har bolaget ett intressant affärsupplägg och han noterar att man visat en god förmåga att hitta intressanta projekt samt att man har ett ovanligt bra track record när det kommer till utlicensiering.

Entreprenör med stark meritlista

Sjöstrand har även han ett bra track record när det kommer till läkemedelsaffärer. Bland annat var han under sin tid som vd för svenska SBLvaccin med och lanserade resevaccinet Dukoral och var även en drivande kraft när den amerikanska vaccinjätten Novavax förvärvade svenska Isconova 2013. Han var även med tidigt under börsnoterade djurvaccinsutvecklaren Intervaccs resa, då bolaget hade en värdering på runt 100 Mkr – en dryg fyrtiondedel mot dagens värdering.

Rådgivare åt Bill & Melinda Gates Foundation

Scandinavian Biopharma LogoBjörn Sjöstrand är i dag vd för Scandinavian Biopharma, ett bolag som han själv var med och grundade i slutet av 2009 och som utvecklar världens första vaccin mot ETEC-bakterier. Han har även, som en av få européer, agerat rådgivare åt Bill & Melinda Gates Foundation. Stiftelsen har tillsammans med EU-programmet Horizon sponsrat uppbyggnaden av Scandinavian Biopharma med totalt drygt 500 Mkr.

Ett av life science-entreprenören Sjöstrands ledstjärnor för att lyckas inom branschen är att man måste vara bäst på någonting. Han har genom åren också varit mycket noggrann med att söka lönsamhet i alla verksamheter han engagerat sig i, vilket resulterat i ett flertal turn arounds av bolag.

Nytillträdd ordförande i styrelsen

När BioStock kontaktar Sjöstrand har han hunnit sitta som ordförande i Sprint Bioscience i snart fyra månader. Utöver ordförandeskapet har han även gått in som en av de större aktieägarna i bolaget med en andel på cirka 1,2 procent.

Hur kom det sig att du gav dig in i läkemedelsbranschen?

– Det kanske inte är en lika fascinerande historia som vissa andras, men det började faktiskt när Bengt Dennis höjde räntan till 500 procent några dagar på 90-talet. Jag hade ett sommarjobb inom corporate finance på Öhrlings Coopers & Lybrand och vi som egentligen var menade att få fast anställning kunde inte anställas på grund av anställningsstopp. Hux flux blev jag administrationschef på Karolinska Institutet vid Danderyds sjukhus i stället. Väl där märkte jag att det var ett superstimulerande segment att jobba inom där jag fick träffa väldigt många kunniga och drivande forskare.

– Sen är jag en person som drivs av att göra affärer. Jag är en entreprenör med ett väldigt stort intresse för public health. Jag, precis som alla andra, vill kunna göra skillnad på riktigt. Jag vill att det vi gör verkligen gör skillnad och det blir väldigt påtagligt när man lyckas utveckla ett läkemedel eller ett vaccin.

Vad var det som lockade dig till Sprint Bioscience?

– Något jag tror starkt på inom den här branschen är att om man ska lyckas så måste man vara bäst i världen på något, man måste tillhöra världseliten. Tittar man på Sprint Bioscience så har man visat att man är riktigt duktiga på den prekliniska utvecklingsfasen, där man har en fantastisk förmåga att hitta läkemedelskandidater med potential att behandla olika former av cancer.

– Jämför man med många andra bolag i branschen, där det pratas mycket om att sälja in projektet till partners, så har Sprint Bioscience ett odiskutabelt track record. De utvecklar projekt som är attraktiva inom läkemedelsindustrin och det har blivit flera affärer, vilket det är få svenska bolag som kan stoltsera med.

Vad kommer du främst att kunna tillföra bolaget?

– En fördel med att jobba globalt som jag gjort under stora delar av min karriär är att man bygger upp ett globalt kontaktnät och det är en sak jag kan bidra med. Sen har jag jobbat mycket med turn around case där jag fokuserat mycket på själva kommersialiseringen, vilket också kan vara erfarenhet som kan komma till användning här. Det är lite som Ingemar Stenmark sade; ju mer man tränar desto mer tur har man.

Bolaget tillkännagav nyligen sin hittills största affär genom utlicensieringen av Vps34. Hur ser du på var bolaget står idag och dess framtidsutsikter?

– När jag tittar på bolag så är timingen viktig. Börjar ett genombrott närma sig för bolaget? Tittar man specifikt på Sprint Bioscience så har det varit kämpigt i några år, men successivt rör ju sig projekten mot klinisk fas hos respektive partner. Kollar man på Sprint Biosciences licensavtal så är de mer balanserade än vad som vanligtvis är praxis, vilket är skönt att se. Det är flera projekt som kan ge intäkter successivt vid uppnådda milstolpar och bolaget utvecklar ytterligare projekt mot nya licensavtal.

– Lyckas dessutom ett eller flera projekt komma ut på marknaden så är det inte milstolpebetalningarna som kommer att vara den stora intäktskällan, utan royaltybetalningarna, och här tillkommer över tid ett ökande antal skott på mål. Alla kommer inte nå hela vägen, därför är det fantastiskt att det är flera projekt som licensierats ut.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev