Home Nyheter DanCanns vd om förväntningarna för de kommande månaderna

DanCanns vd om förväntningarna för de kommande månaderna

DanCanns vd om förväntningarna för de kommande månaderna

4 augusti, 2021

Det danska biopharmabolaget DanCann Pharma har haft en händelserik sommar. Dels kunde man meddela att utvecklingen av bolagets första produktionsanläggning överträffade förväntningarna; dels att REBORN-studien kan påskyndas. Utöver detta genomförde DanCann Pharma en riktad emission av aktier om cirka 6,375 miljoner DKK och teckningsoptioner i slutet av juli. BioStock kontaktade grundare och vd Jeppe Krog Rasmussen för att få veta mer om bolagets prestationer hittills i år och hur hans förväntningar ser ut inför de kommande månaderna.

DanCann Pharma fokuserar på att upptäcka, utveckla, tillverka och kommersialisera nya terapeutiska cannabinoider inom ett brett spektrum av sjukdomsområden.

Avancemang under sommaren

Den 15 juni meddelade DanCann en hög tillväxttakt av cannabisplantor i bolagets första produktionsanläggning BIOTECH-PHARM1 i Ansager, Danmark, samtidigt som man observerade en överraskande låg användning av gödningsmedel och näringsämnen i odlingsmiljön. Enligt DanCann har man redan, trots att anläggningarna bara varit i gång sedan april, lyckats skapa ultimata förutsättningar för odling av cannabis samt en toppmodern anläggning som ingen annan i branschen kan matcha.

Accelererad patientinskrivning

De uppmuntrande nyheterna från bolagets produktionsanläggning följdes i juli av ett positivt tillkännagivande från DanCanns kanadensiska partner Tetra Bio-Pharma rörande den kliniska studien REBORN1. I april i år tecknade DanCann och Tetra Bio-Pharma ett distributionsavtal avseende tre cannabinoidbaserade läkemedel (Reduvo, Adversa och Qixleef) i Danmark, Norge, Sverige, Finland och Tyskland.

I juli meddelade Tetra Bio-Pharma att den centrala etikkommittén hade godkänt föreslagna protokolländringar av studien. Detta innebär att ytterligare orala opioider med omedelbar frisättning kan användas som jämförelseläkemedel i studien, vilket i sin tur möjliggör en accelererad patientrekrytering.

Riktad nyemission

I slutet på juli stärkte DanCann kassan genom en riktad nyemission om cirka 6,375 miljoner DKK och teckningsoptioner. Samtidigt erhöll DanCann en lånefacilitet om 13,7 Mkr, vilket innebär en total säkrad finansiering om cirka. 16,326 miljoner DKK. Den riktade emissionen tecknades av ett konsortium av privata investerare som inkluderade Jinderman & Partners och Xignotus Capital, som ägs av DanCanns grundare och vd Jeppe Krog Rasmussen. BioStock fick möjlighet att tala med Krog Rasmussen om den riktade nyemissionen samt få en generell statusuppdatering och hans syn på vad som väntar DanCann på kort och medellång sikt.

Jeppe Krog Rasmussen Founder & CEO, DanCann Pharma

Jeppe, in the press release dated June 15th, you stated that the growth rate among the cannabis genetics is impressive. Can you talk a bit about this and what this means for your business?

– Playing around with botanic plant material is not always that predictable, but we have managed to play our cards right and the work is proceeding according to schedule, thankfully. The operating process is running very well as planned, and over the next 6 months we will carry out a lot of testing and produce several test batches, as well as increase the selectivity among our material, so that we end up with the best, strongest and most solid and standardised product as possible.

Turning to the directed share issue, what can you tell us about the participating investors?

– I would really like to highlight the great interest and the participation from members of the DanCann Pharma family, including Board Members and members of the Executive Management team, as well as the great participation from Jindermann & Partners. We do really believe in this project.

What will the money raised through the directed share issue be used for?

– Basically, most of the capital has been raised to be able to finance our next step with our first facility, Biotech Pharm1, so we will make investments in fixed assets, and not just additional cash burns. What we have developed to date, which we describe as our “proof-of-concept”, we now feel ready to make more commercially based on the achieved know-how, and the next natural next step is to expand. This and the many dialogues we have with interested buyers of our products gives strong support to the investment basis. Through our future capacity, we expect to be able to supply approx. 25 per cent of the current German market for our bulk product.

At the end of June, you had your first inspection from the Danish Medicines Agency in relation to your import department of medical cannabis, what is the next step here?

– Correct, we conducted our first inspection back in late June. The process from here is that we receive feedback from the Danish Medicines Agency, where we then have a period to follow up on these points, depending on how large deviations were found in the inspection. It is a very formal process around handling times and frameworks, known from the traditional pharma industry in which we operate.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev