Home Nyheter Iconovo erhåller order för utveckling av nasalt covid-19-vaccin

Iconovo erhåller order för utveckling av nasalt covid-19-vaccin

Iconovo erhåller order för utveckling av nasalt covid-19-vaccin

16 juli, 2021

Tidigare i år inledde två svenska life science-bolag, Iconovo, som utvecklar kompletta inhalationsprodukter, och immunterapibolaget ISR, ett samarbete för att utveckla ett inhalerat covid-19-vaccin administrerat med Iconovos ICOone-plattform. Nu har de två bolagen tillkännagett ett nytt avtal, den här gången för att utveckla en nasal applikation av vaccinet med Iconovos nya version av ICOone, kallad ICOone Nasal. Den nya applikationen kommer att påskynda de kliniska studierna och därmed göra vägen till marknadslansering kortare för denna välbehövliga behandling.

I mars rapporterade BioStock att Lundabaserade Iconovo tecknat ett avtal med det Stockholmsbaserade immunterapibolaget ISR, Immune System Regulation, för utveckling av ett inhalerat covid-19-vaccin. Avtalet innebär att ISR ska utveckla en torrpulverformulering av vaccinet som ska administreras med Iconovos engångsinhalator ICOone, vilket gör det särskilt användarvänligt och mer kostnadseffektivt då det inte kräver kylning och är billigare att transportera.

Nytt avtal introducerar ICOone Nasal

Nu har partnerna alltså undertecknat ett nytt avtal, den här gången för utveckling av ett torrpulvervaccin, som når luftvägarna genom inspiratoriskt flöde till näshålan istället för inandning till lungorna genom munnen med Iconovos nya egenutvecklade version av ICOone – ICOone Nasal.

ICOone Nasal fungerar på ett liknande sätt som ICOone, båda är endos-inhalatorer med en användarvänlig design som leder till låga tillverkningskostnader. Eftersom den nya inhalatorn drivs av inandningsflöde snarare än att sprutas in i näshålan, ger den en jämnare och naturligare fördelning över nässlemhinnan. Detta ger ICOone Nasal en unik position jämfört med konkurrenter som Aptar Pharmas United (UDS) Systems, som är beroende av sprayprestanda och används av Eli Lilly för dess FDA-godkända nasala glukagonpulver vid behandling av hypoglykemi.

Snabbare väg till marknad

Tack vare det nya avtalet är nu två beredningsformer av ett torrpulver covid-19-vaccin under utveckling – en inhalerad applikation och en nasal applikation. Med båda applikationerna når vaccinet de dörröppningar som viruset äntrar kroppen igenom, vilket genererar ett lokalt immunsvar istället för ett systemiskt immunsvar. En nasal applikation kommer också att bidra till att påskynda utvecklingen, tanken är att genom att lägga till en nasal applikation ska man få ett snabbspår genom kliniska studier och därmed korta ner vägen till marknaden.

I ett pressmeddelande förklarade ISRs vd Ola Winqvist mer om fördelarna med två beredningsformer:

»Vi har valt att ta fram två beredningsformer för att utvärdera vilken administrationsväg som ger optimalt immunsvar och bäst skydd mot infektionen. Administration av vaccin via luftvägarna är hittills relativt nytt och kunskap behövs för att fastställa bästa rutt för aktivering av immunförsvaret. Genom att bredda samarbetet med Iconovo AB investerar vi i kunskap och tid för att så snabbt som möjligt kliniskt kunna tillhandahålla ett enkelt vaccin för länder där kylkedjor inte finns säkrade.«

Ett potentiellt paradigmskifte inom vaccinering

Det nya avtalet ger ISR exklusiv global rätt att använda ICOone Nasal för behandling av covid-19 och dess varianter med en teknologi baserad på spikproteiner med en adjuvans. ISR har också en option att använda sin vaccinationsteknologi i ICOone Nasal inom influensa, RS-virus och nya varianter av coronavirusvacciner baserat på samma teknologi.

Avtalets totala värde uppgår till 10,4 Mkr, vilket motsvarar ett tillägg med 4,9 Mkr till de tidigare kommunicerade avtalsbeloppen. Betalningarna förväntas delas upp så att 9,1 Mkr betalas under de kommande sex månaderna och resterande belopp under de närmaste 24 månaderna. Vid undertecknandet av ordern kommer en första betalning på 1,3 Mkr att genomföras.

Iconovos vd Johan Wäborg uttryckte sin entusiasm över den nya möjligheten i ett pressmeddelande:

»Detta uppdrag ger en fin möjlighet att utvärdera nya plattformen ICOone Nasal i en klinisk studie på Covid-19. Vi ger projektet högsta prioritet för att hjälpa ISR framåt enligt de offensiva tidslinjer som krävs under pandemin. Projektet kan utgöra starten på ett paradigmskifte som öppnar upp för att i framtiden inhalera i stället för att injicera vacciner. En utveckling som Iconovo är väl positionerat att ta ledningen i.«

Betydande marknadspotential

Enligt WHO behövs uppskattningsvis 11,6 miljarder vaccindoser för global vaccination för att stoppa spridningen av SARS-CoV-2, en siffra som nu utvärderas eftersom data tyder på att en tredje vaccinationsomgång kan krävas för ett adekvat skydd mot nya varianter. Om det lyckas kan det här nya utvecklingsspåret för ett nytt covid-19-vaccin med ICOone Nasal ha en betydande effekt, särskilt i utvecklingsländer som har begränsad tillgång till kylning och där vaccinationsprogrammen inte har kommit så långt än.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev