Home Nyheter CLS återupptar klinisk studie på prostatacancer

CLS återupptar klinisk studie på prostatacancer

CLS återupptar klinisk studie på prostatacancer

14 juli, 2021

I måndags kunde Lundabaserade Clinical Laserthermia Systems meddela att man återupptar den kliniska studien på prostatacancer som man bedriver tillsammans med Toronto General Hospital i Kanada. Återstarten möjliggjordes sedan Health Canada godkänt bolagets uppdaterade steriliseringsdokumentation samt dess nya leverantör av steriliseringstjänster. CLS tf vd Dan Mogren räknar nu med att godkännande för den uppdaterade steriliseringsprocessen och nya leverantör kommer att följa på samtliga CLS marknader.

Medicinteknikbolaget Clinical Laserthermia Systems (CLS) utvecklar och säljer avancerade lasersystem som erbjuder minimalinvasiv bildledd laserablationsbehandling av mjukvävnad. I första hand används CLS system idag för behandling av cancer och en av de cancerformer som bolaget valt att särskilt fokusera på är prostatacancer, en av världens vanligaste cancertyper.

Klinisk studie tillsammans med Toronto General Hospital

Sedan 2018 bedriver CLS tillsammans med det kanadensiska sjukhuset Toronto General Hospital, som ingår i University Health Networken klinisk studie med målet att utvärdera säkerhet och effekt vid behandling av låg/medelrisk prostatacancer i tidig fas med MR-guidad fokal laserablation. I november förra året meddelade CLS att man tillsammans med Toronto General Hospital beslutat att fortsätta samarbetet kring fas II-studien, som leds av dr Sangeet Ghai, och att den utökats med 30 patienter till att omfatta totalt 55 patienter.

Studien återupptagen

I april i år pausades studien då CLS tvingades återkalla sina sterila engångsinstrument. Detta då CLS dåvarande leverantör av steriliseringstjänster upptäckt kvalitetsbrister i sin i steriliseringsprocess. Men i måndags kom alltså det positiva beskedet att studien kan återupptas efter att Health Canada, Kanadas hälsodepartement, godkänt CLS uppdaterade steriliseringsdokumentation och bolagets nya leverantör av steriliseringstjänster, tyska ROSE.

I ett pressmeddelande uttryckte tf vd Dan Mogren sin glädje över beslutet:

»Jag är mycket nöjd över att vi har fått godkännande från Health Canada för vår uppdaterade steriliseringsprocess. Vårt samarbete med University Health Network rullar nu på igen, liksom den här mycket viktiga kliniska studien. Jag förväntar mig att vi inte ska behöva vänta alltför länge innan vi får godkännande för vår uppdaterade steriliseringsprocess, och vår nya leverantör av steriliseringstjänster, på samtliga marknader där vi är aktiva.«

 

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev