Home Nyheter Aptahem har identifierat en verkningsmekanism för Apta-1

Aptahem har identifierat en verkningsmekanism för Apta-1

Aptahem har identifierat en verkningsmekanism för Apta-1

1 juli, 2021

Sedan 2019 har Aptahem samarbetat med Cardiovascular Research Centre (CVRC) vid Örebro universitet för att djupare förstå vissa mekanismer bakom Apta-1s effekt. Nu har samarbetet burit frukt då man identifierat och tydliggjort en verkningsmekanism för läkemedelskandidaten Apta-1. BioStock kontaktade Luiza Jedlina, vetenskaplig chef på Aptahem, för att få veta mer om vad detta betyder för Aptahem.

Bioteknikbolaget Aptahem utvecklar läkemedel för behandling av allvarliga tillstånd där koagulation och inflammation är nyckelkomponenter. Bolagets ledande kandidat är Apta-1, ett akutläkemedel för behandling av bland annat sepsis (blodförgiftning).

Nu har bolagets samarbetspartner Cardiovascular Research Centre (CVRC) vid Örebro universitet identifierat en farmakologisk verkningsmekanism för Apta-1 ned på molekylärnivå. Resultaten är viktiga för Aptahem ur ett regulatoriskt perspektiv och för att kunna gå vidare in i klinisk fas. En vetenskapligt bevisad verkningsmekanism är nödvändig för att erhålla ett slutligt godkännande av nationella myndigheter.

Cardiovascular Research Centre (CVRC)

CVRC är en forskningsmiljö som grundades 2014 vid Örebro universitet. Nätverket består av cirka 30 forskare vid universitetet och Region Örebro Län som arbetar med forskning för att identifiera sjukdomsmekanismer, effektivare diagnos, behandling och prevention av kardiovaskulära sjukdomar.

Med finansiellt stöd från KK stiftelsens Prospektutlysning har CVRC nu tagit fram resultat som tydliggör en av Apta-1s mekanismer. Forskningsresultaten kommer prövas för publikation i en vetenskaplig tidskrift och därefter kommer mer information ges till allmänheten. I ett pressmeddelande uttrycker Aptahems vetenskapliga chef Luiza Jedlina bolagets glädje över beskedet.

»We are very excited over the recent results presented to us by the group in Örebro, and we have had several discussions to ensure that we fully understand what these findings mean.« — Luiza Jedlina, CSO and co-founder of Aptahem

Mer goda nyheter för Apta-1

Det är också värt att notera här att den identifierade verkningsmekanismen inte är den enda goda nyheten från Apta1-projektet den senaste tiden. Igår meddelade nämligen Aptahem att man erhållit ett preliminärt godkännande (Notice of Allowance) från det amerikanska patentverket för patentfamilj 2 som omfattar terapeutiskt skydd av Apta-1. Vid det officiella godkännande kommer patentet vara giltigt till 2037 och innebär ett viktigt skydd för Apta-1 på en av de största marknaderna i världen.

Luiza Jedlina, CSO Aptahem

Luiza Jedlina kommenterar

BioStock kontaktade Luiza Jedlina för att få veta mer om signifikansen av resultaten och hur bolagets framtidsplaner för Apta-1 ser ut.

Can you tell us a bit more about the results that CVRC has generated?

– At the moment we cannot disclose more info than we have as we are now preparing to submit these results and other supporting data from earlier studies performed by Aptahem for publication.

– Anyway, to define a mechanism on a molecular/intracellular level is of course of great impact and the results has been a confirmation of my envisioned idea that led to the start of the company. This vision was carried into the design of previous in-vivo studies when working with the understanding of our early results within coagulation and Apta-1’s ability to act as anti-coagulant with none of the regular side effects. The collaboration and results from CVRC have placed an important piece of puzzle to clarify my understanding and beautifully confirm this.

 How important are these research results for the company?

– Very important, as the complexity of the unique multi mechanism has kind of been hidden or shadowed by itself and has thus taken long time to untangle but with the superb competence of the Örebro team we definitely speeded up this process. These results confirm our in-vivo results more accurately and clarifies a major pathway of Apta-1’s effect.

– The importance is that we now have a clearer regulatory portfolio for Apta-1.

Since you are one of the co-founders of Aptahem, you have been a part of the company since the beginning. Would you say that this is one of the biggest achieved milestones for Aptahem so far?

– I think we had many great milestones since the start of the company if you consider the complexity of Apta-1 and its multi mechanistic behavior. However, science and regulatory wise it is very important and we should not forget that potential partner candidates will appreciate this as such knowledge is very important for them. 

With one of the mechanisms of action found for Apta-1, what does the development plan look like for the drug candidate?

– We will continue according to our scientific plans and our program towards the clinic. Of course, we will keep on nurturing our collaborations and push our inhouse efforts to seek further proof and clarification on Apta-1’s amazing abilities.

Now that you can enter the summer with this encouraging news under your belt, what can we look forward to from Aptahem for the rest of 2021?

– To finalise our pre-clinic GLP-tox, GMP manufacturing, formulation and regulatory package so we can enter the clinic. We are of course not intending to rest on our laurels now, instead the scientific programmes and the preparations for scientific publications continue. Finally, one must not forget that the clarified mechanism adds value to Aptahem and will strenghten our business development efforts.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev