Home Nyheter Lyckad nyemission ger Elicera Therapeutics vind i seglen

Lyckad nyemission ger Elicera Therapeutics vind i seglen

Lyckad nyemission ger Elicera Therapeutics vind i seglen

15 juni, 2021

Läkemedelsutvecklingsbolaget Elicera, som riktar in sig på onkolytiska virus och CAR T-celler, firade i fredags första dagen som noterat bolag på Nasdaq First North Growth Market. I samband med detta emitterade bolaget även nya aktier som tecknades till cirka 171 procent, vilket inklusive övertilldelning innebar ett kapitaltillskott på 62 Mkr. Nu blickar Elicera framåt mot kommande viktiga milstolpar på utvecklingsresan.

Göteborgsbaserade Elicera Therapeutics verkar inom immunonkologi och utvecklar läkemedelskandidater som i huvudsak baseras på onkolytiska virus (OV) och CAR T-celler (chimeric antigen receptor T-cells). Bolagets kandidater riktar sig mot flera olika former av cancer som har optimerats med hjälp av iTANK-plattformen för att utlösa parallella immunsvar och därmed ytterligare öka deras cancerdödande förmåga.

Lyckad kapitalanskaffning en viktig milstolpe

Längst har man kommit med OV-projektet ELC-100, som utvecklas för behandling av neuroendokrina tumörer (NET). En klinisk fas I/II-studie pågår just nu i samarbete med Uppsala Universitet som väntas pågå fram till andra halvan av 2022, där kandidatens säkerhet utvärderas – samtidigt som man får en första inblick i dess effekt.

Elicera nådde nyligen en viktig milstolpe i utvecklingen i och med den kraftigt övertecknade nyemissionen, som tecknades till cirka 171 procent och som inbringade totalt 62 Mkr. I emissionen ingår även teckningsoptioner med lösen i november som vid fullt utnyttjande inbringar ytterligare cirka 45 Mkr till bolaget. I fredags var första dag för handel med bolagets aktie på Nasdaq First North Growth Market, även det en viktig milstolpe för vd Jamal El-Mosleh och hans team.

»Vi är mycket glada och stolta över det stora intresse som Elicera har tilldragit sig och hälsar samtliga nya aktieägare varmt välkomna. Kapitaltillskottet ger oss förutsättningar att genomföra vår utvecklingsplan och öka takten i våra olika projekt. Det finns betydande medicinska behov inom våra mycket snabbt växande kliniska områden och vi ser fram emot att kunna tillföra livsviktiga behandlingar för cancerpatienter som i många fall saknar bra alternativ.« – Kommenterade Jamal El-Mosleh, vd Elicera Therapeutics, i ett pressmeddelande.

Vd kommenterar

BioStock kontaktade El-Mosleh för att höra hur hans tankar går kring emissionen och vad som väntar härnäst.

Jamal El Mosleh, vd Annexin Pharmaceuticals
Jamal El-Mosleh, CEO of Elicera Therapeutics

Hur ser du på utfallet i emissionen?

– Vi fick tillfälle att utnyttja övertilldelningsoptionen och säkrade därmed finansiering till åtminstone mitten av 2023, vilket är mycket positivt. Ambitionen var också att sprida aktien över så många nya ägare som möjligt och det tycker jag att vi lyckades bra med även om alla tyvärr inte fick tilldelning.

Ni fick även bolagsnamnet visat på den legendariska Nasdaq-byggnaden. Hur kändes det?

– Vi har arbetat för detta mål ett tag nu så det var naturligtvis mycket roligt att ro noteringen i hamn och se sin logga på Nasdaq-byggnaden. Det var ett stolt ögonblick.

Vad står närmast på agendan?

– Det är fullt fart framåt som gäller nu på alla fronter faktiskt. Med finansieringen säkrad kan vi nu driva samtliga projekt parallellt framåt med ambitionen att nå patientstudier snabbast möjligt. Samtidigt kommer vi nu också att lägga mer fokus på affärsutveckling där vi ser flera spännande möjligheter för Elicera.

Avslutningsvis, vad är din målsättning de kommande 12 månaderna?

– Målsättningen de kommande 12 månaderna är framför allt att skapa förutsättningarna för ett omfattande kliniskt program de kommande åren. Därtill är målsättningen att fortsätta etablera Elicera som ett lovande biotech-bolag på kapitalmarknaden, inte bara i Sverige utan även utomlands.

– Givet att Elicera är ett relativt nylanserat bolag så lade vi mycket krut inför noteringen på marknadsföringen, men det stannar inte här utan vi ser det som ett långsiktigt arbete att fler investerare ska få upp ögonen för bolaget. Slutligen är målsättningen de kommande 12 månaderna att introducera Elicera som ett intressant partneralternativ inom området för cell- och genterapi.

 

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev