Home Nyheter Dicot-teamet förstärks med styrelseledamot och COO

Dicot-teamet förstärks med styrelseledamot och COO

Dicot-teamet förstärks med styrelseledamot och COO

7 juni, 2021

Uppsalabaserade Dicot, som utvecklar potensmedelskandidaten LIB-01 tog nyligen in Eva Sjökvist Saers som ny styrelseordförande. Nu får teamet ytterligare förstärkning i form av Per-Göran Gillberg som blir ny styrelsemedlem samt Elin Trampe som tar rollen som Chief Operating Officer och vice vd. BioStock har kontaktat bolagets vd Göran Beijer för att höra mer om vad detta innebär för bolaget.

Sexuell dysfunktion är ett stort problem som drabbar ett stort antal män världen över. Mer än 500 miljoner män uppges lida av problematiken och behandlingsmarknaden värderas till cirka 50 miljarder kronor per år. Läkemedelskandidaten LIB-01 utvecklas för behandling av manlig sexuell dysfunktion och för tidig utlösning. Bakom kandidaten ligger utvecklingsbolaget Dicot som ser kandidaten som nästa generations potensmedel och just nu genomför prekliniska studier för att förbereda inför att ta projektet in i kliniska tester under 2022.

Per-Göran Gillberg, styrelseledamot Dicot
Per-Göran Gillberg, styrelseledamot Dicot

Förstärker i styrelserummet

När bolaget nu närmar sig den kliniska utvecklingsfasen har man sett till att stärka upp teamet för att säkra framgång i projektet. I vintras anslöt nuvarande styrelseordförande Eva Sjökvist Saers, som då tog med sig värdefull erfarenhet av hela läkemedelsutvecklingskedjan från bland annat AstraZeneca och APL, Apotek Produktion & Laboratorier AB. Vid årsstämman som hölls den 25 maj utökades bolagets styrelse när Per-Göran Gillberg valdes in som ledamot.

Gillberg är doktor i medicinsk vetenskap och har tidigare varit adjungerad professor i neurovetenskap vid Uppsala universitet. Han har över 35 års erfarenhet av farmakologi och neurofarmakologi och har innehaft ledande tjänster på Kabi, Pharmacia och AstraZeneca. Han är en av grundarna till amerikanska Albireo Pharma och sitter i dag bland annat i styrelsen för börsnoterade alzheimerbolaget Alzinova.

Anställer operativ chef

Elin Trampe, COO Dicot
Elin Trampe, COO Dicot

Det är inte bara styrelsen som fått tillökning när Dicot nu närmar sig nästa stora steg i utvecklingsresan. Elin Trampe anställdes nyligen som Chief Operating Officer och vice vd för bolaget. Trampe är utbildad civilingenjör och kommer senast från Oasmia Pharmaceutical där hon hade rollen som Chief Technical Officer. Hon har lång erfarenhet inom supply chain, projektledning, läkemedels- och kategoriutveckling.

I rollen som operativ chef på Dicot kommer hon att driva utvecklingen av LIB-01, vilket utöver den prekliniska och kliniska delen även innebär att bygga upp försörjningen av råvara för tillverkningen av läkemedelssubstans.

Vd kommenterar

BioStock har kontaktat Dicots vd Göran Beijer för att få hans syn på de senaste förstärkningarna.

Först och främst, hur ser du på Dicots senaste förstärkningar?

– Det är värdefull kompetens som vi fått in i styrelsen, både med Eva och Per-Göran. Båda två har lång erfarenhet genom olika befattningar i näringslivet och de har också ett stort kontaktnät, i såväl Sverige som utomlands.

– Elin kommer in med erfarenheter från både läkemedel och annan industri och kommer att bli en förstärkning i den operativa ledningen i företaget.

Vad kommer detta att innebära för utvecklingen framöver?

– Parallellt med utvecklingen av vår läkemedelskandidat LIB-01 behöver vi nu börja arbeta med vår partneringstrategi för att på sikt etablera samarbeten med ett eller flera företag för att ta LIB-01 till marknaden som en godkänd produkt. Förstärkningen av resurser i företaget gör att kapaciteten att arbeta med marknadsfrågorna i avseende partnerskap ökar. Detta är ett arbete som kommer att pågå under en längre period.

Hur ser du på organisationen framgent? Kommer ni att behöva ytterligare tillskott?

– Vi kommer att behöva ta in ytterligare resurser för att driva det arbete som behövs för att komma just till samarbetsavtal med andra läkemedelsbolag. Det innebär erfarenhet av marknads-/ och utlicensieringsarbete internationellt. Om det blir via ytterligare anställningar eller via konsulter får visa sig, men just nu jobbar vi med våra konsulter och partners med målet att genomföra våra utvecklingsplaner och starta kliniska studier under 2022.

 

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev