Home Nyheter Ny vd för Xintelas dotterbolag Targinta

Ny vd för Xintelas dotterbolag Targinta

Ny vd för Xintelas dotterbolag Targinta

11 maj, 2021

Xintela uppnådde nyligen en viktig milstolpe mot målet att knoppa av dotterbolaget Targinta då Per Norlén rekryterades som vd och CMO till bolaget. Norlén har lång erfarenhet från läkemedelsutveckling i tidigt skede och antikroppsbaserade cancerläkemedel vilket kommer väl till pass i Targinta. BioStock kontaktade Per Norlén för att höra hans tankar om uppdraget att leda och utveckla Targinta.

Xintela är ett Lundabaserat biomedicinbolag som utvecklar stamcellterapier och antikroppsbaserade cancerterapier baserat på markörteknologiplattformen XINMARK. Cancerprojekten drivs av Xintelas helägda dotterbolag Targinta som just nu förbereds för avknoppning. Målsättningen är att Targinta ska bli ett självständigt och självfinansierat bolag under 2021.

Per Norlén tar över som vd och CMO

Nyligen tog Xintela ett stort steg i processen för avknoppningen av Targinta då Per Norlén rekryterades som ny vd för Targinta. Bolagets nuvarande vd Evy Lundgren-Åkerlund kommer vara kvar i Targinta i rollen som CSO.

Norlén kommer inte bara axla rollen som vd för Targinta, utan även ta över efter Sven Kili i rollen som CMO i både Xintela och Targinta. Norlén tillträder som vd i Targinta den 1 september och som CMO den 1 juli.

Starkt ledarskap och lång erfarenhet

Per Norlén är specialistläkare i klinisk farmakologi och besitter lång erfarenhet och kunskap inom läkemedelsutveckling, framförallt i tidig utvecklingsfas. Norlén kommer närmast från en position som vd för Alligator Bioscience, även detta ett Lundabolag beläget på Medicon Village. BioStock pratade med Targintas nya vd för att få veta mer om hans bakgrund, styrkor och förhoppningar inför vad som komma skall.

Per Norlén, vill du först berätta lite om dig själv och din professionella bakgrund?

– Tack för frågan. Jag är läkare i botten, docent och specialist i klinisk farmakologi. Detta är en disciplin inom läkaryrket som helt fokuserar på läkemedelsanvändning och läkemedelsutveckling, vilket jag också ägnat de senaste 20 åren åt, först inom sjukvården, men till största delen inom läkemedelsindustrin. Här har mitt fokus legat på immunsystemet och cancer, och på att utveckla antikroppsbaserade läkemedel, från idé till klinisk utvärdering i patienter.

Vad var det som lockade dig att ta dig an rollen som vd för Targinta?

– Targinta har identifierat ett målprotein som finns på vissa aggressiva cancerceller och som är viktiga för cellernas tillväxt och spridning. Bolaget befinner sig nu i en väldigt spännande fas där de första läkemedelskandidaterna har börjat utvärderas och visar imponerande resultat. Det finns alltså goda möjligheter för Targinta att bli först med att ta fram ett läkemedel mot detta målprotein.

»Bolaget befinner sig nu i en väldigt spännande fas där de första läkemedelskandidaterna har börjat utvärderas och visar imponerande resultat.«

– Det som dessutom lockar är möjligheten att både leda bolaget och samtidigt vara djupt involverad i verksamheten som medicinsk chef. Och inte minst att få arbeta med Evy. Jag har största respekt för hennes forskning och hur hon har lett Xintela och Targinta till där de är idag.   

BioStock har haft nöjet att samtala med dig förut men då i rollen som vd för Alligator Bioscience. Vad tar du med dig från din tid i Alligator?

– Jag har gett mig en solid grund att utgå från. Jag har haft förmånen att få vara delaktig i utvecklingen av ett stort antal terapeutiska antikroppar, genom preklinisk utveckling och till kliniska studier. Dessutom har jag fått möjlighet att bredda mitt register genom att som vd leda bolaget till börsnotering och att verka i en publik miljö med investerare och affärsutveckling. Allt detta kommer väl tillpass för den fas Targinta befinner sig i.

 Vad skulle du säga är dina främsta styrkor som bolagsledare? 

– Jag har gedigen expertis inom läkemedelsutveckling, är en god kommunikatör och har historiskt lyckats väl med att skapa välfungerande team som samverkar för att nå gemensamma mål. Jag tror att en av mina främsta styrkor är att skapa tillhörighet, där alla blir sedda och där alla känner sig delaktiga i bolagets mål.

»Jag tror att en av mina främsta styrkor är att skapa tillhörighet, där alla blir sedda och där alla känner sig delaktiga i bolagets mål.«

Under dina 20 år inom läkemedelsbranschen har du säkert stött på en hel del andra läkemedel mot cancer. Hur sticker Targintas behandlingskoncept ut bland andra cancerbehandlingar?

– Det avgörande är det unika målprotein som identifierats genom Targintas och Xintelas forskning, integrin α10β1. Genom att rikta antikroppar mot denna integrin finns det möjlighet att skapa helt nya behandlingsvägar för en rad aggressiva cancerformer, såsom hjärntumörer och bröstcancer.

Slutligen, vad ser du mest fram emot med det nya jobbet och vad hoppas du kunna uträtta?

– Jag ser fram emot att leda Targintas resa mot att bli ett självständigt cancerbolag och, förstås, att kasta mig in i utvecklingsplanerna för både Targintas och Xintelas produkter. Professionellt så lockar möjligheten att få använda hela mitt register, från medicinsk och vetenskaplig expertis till bolagsledning och affärsutveckling.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev