Home Nyheter Fluicell lanserar Biozone 6

Fluicell lanserar Biozone 6

Fluicell lanserar Biozone 6

18 mars, 2021

Inom området encellsteknologi för forskning och utveckling betraktas svenska Fluicell som pionjärer och bolaget har ett brett utbud av produkter baserat på mikrofluidik, en teknologi somgör det möjligt att med hög precision manipulera enskilda celler i laboratoriemiljö. I veckan lanserade bolaget sin senaste produkt, Biozone 6, ett nytt koncept inom området som tillför mångsidighet till applikationer inom högupplöst encellsfarmakologi.

För Fluicell handlade 2020 till stor del om Biopixlar. Sedan den lanserades i slutet av 2019 har 3-D-bioprintern, som kan replikera komplexa vävnadsliknande strukturer genom att kontrollera positioneringen av enskilda celler, genererat en betydande inkomstström för bolaget genom sin försäljning. Läs mer om affärsmöjligheten som genereras genom Biopixlar här.

2021 ser ut att bli året för Biozone 6, bolagets senaste produkt att lanseras för FoU-applikationer. Bolaget annonserade den nya produkten i slutet av förra året, men lanseringen skedde alltså denna vecka. Produkten är, som alla Fluicells produkter, baserad på avancerad mikrofluidik för encellsbiologi. Läs mer om hur Fluicell utnyttjar mikrofluidik i sina produkter här.

Ett helt nytt koncept

Biozone 6 har en rad egenskaper som är fördelaktig för läkemedelsutveckling; ett viktigt exempel är förmågan att utföra dosresponsstudier på enskilda celler med mycket hög precision. Dessutom beskriver Fluicell Biozone 6 som ett ”nytt koncept för direkt encellig farmakologi” eftersom produkten gör det möjligt att manipulera enskilda celler med upp till sex olika lösningar, t.ex. farmaceutiska läkemedel eller olika doser av samma läkemedel.

Biozone 6 utvecklades i samarbete med den schweiziska läkemedelsjätten Hoffmann-La Roche som ett svar på ett omättat behov inom farmakologisk forskning för högprecisionsverktyg riktade mot enskilda celler. Huvudmålet med Biozone 6 är att möjliggöra inhämtning av viktiga farmakologiska data på ett enkelt och flexibelt sätt. Produkten kan ha en betydande påverkan inom allt från läkemedelsutveckling till säkerhetsfarmakologi till cellbiologisk forskning.

Fluicells vd Victoire Viannay uttalade sig om lanseringen av Biozone 6 i ett pressmeddelande: 

»Fluicells unika know-how inom mikrofluidik visas återigen i och med utvecklingen och lanseringen av Biozone 6. Liksom våra andra produkter, som Biopixlar, kan Biozone 6 bidra till att sätta en helt ny standard inom sitt segment. Vi ser fram emot att accelerera marknadsbearbetning och introducera produkten för en rad olika målgrupper, inte minst inom akademin och bland läkemedelsföretagen.«

Fluicell utökar förmågan att stärka forskare

Lanseringen av Biozone 6 bidrar till Fluicells växande portfölj av instrument inom encellsteknologi, en portfölj som nu inkluderar BioPen, Dynaflow Resolve, BioPixlar och Biozone 6. Tillsammans täcker produkterna en rad applikationer inklusive onkologi, farmaceutisk FoU och klinisk läkemedelsutveckling. De omfattar också många olika målgrupper, från universitet och forskningsinstitut till läkemedelsindustrin.

I takt med att bolagets portfölj växer fortsätter Fluicell att visa sitt starka engagemang för att spela en viktig roll i att ge forskare möjlighet att förbättra människors hälsa genom att utveckla de verktyg som behövs för att upptäcka och utveckla läkemedel.

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev