Home Nyheter Respiratorius rekryterar erfaren Clinical Director

Respiratorius rekryterar erfaren Clinical Director

Immunicum finalises phase I ILIAD trial

Respiratorius rekryterar erfaren Clinical Director

28 januari, 2021

Respiratorius har siktet inställt på att öka takten i utvecklingen av portföljen under 2021. Som ett steg i den riktningen ansluter Mia Sandberg Lundblad, doktor i klinisk farmakologi och med flera års erfarenhet av läkemedelsutveckling i såväl preklinisk som klinisk fas. BioStock kontaktade Lundblad för att få veta mer om hennes bakgrund och hur hon ser på sin nya roll som Clinical Director.
Lundabaserade Respiratorius står inför ett nytt händelserikt år med sina två huvudprojekt, cancerläkemedlet VAL001 och RESP9000 för behandling av KOL och svår astma. Inför 2021 har man rekryterat två nya medarbetare som ska driva utvecklingsprojekten framåt.
I höstas anslöt Carl-Magnus Andersson som Director CMC (Chemistry, Manufacturing, and Control) och nu tar den erfarna kliniska farmakologen Mia Sandberg Lundblad rollen som Clinical Director på bolaget.

Lång klinisk erfarenhet 

Lundblad har lång erfarenhet som klinisk farmakolog på bland annat Novo Nordisk, där hon under sina 12 år var verksam inom utveckling av nya läkemedel i flera betydande roller. Trots bolagets tydliga diabetesprofil var det inte främst diabetes hon fokuserade på. Lundblad byggde i bolagets prekliniska och tidiga kliniska verksamhet upp en bred erfarenhet inom flera indikationer såsom psoriasis, IBD, reumatoid artrit och hemofili – en profil som hon nu hoppas ska kunna gagna den nya arbetsgivaren Respiratorius då flera av dessa indikationer har en inflammatorisk grund precis som KOL och astma.

»Diabetesverksamheten inom Novo Nordisk var ganska reglerad. Vi som jobbade inom inflammation var lite pionjärer som sysslade med något nytt och här hade vi mycket frihet i det vi gjorde vilket var spännande och utmanande. I Respiratorius ser jag en ny och stimulerande utmaning där jag får vara nära besluten under hela utvecklingsfasen.« – Mia Sandberg Lundblad, Clinical Director Respiratorius.

Karriär driven av nyfikenhet

Nyfikenheten och sökandet efter en ny utmaning har präglat såväl studier som karriär. Lundblads första möte med läkemedelsbranschen var när hon som ung jobbade som labbassistent på somrarna på Hässle – som senare kom att bli AstraZeneca – i Göteborg. Sommarjobben ledde till apotekarstudier vid Uppsala Universitet och senare doktorandstudier på Karolinska Institutet inom klinisk farmakologi där hon 2005 disputerade med projektet “Interindividual variation in drug metabolism with focus on polymorphic cytochrome P450 2C9”.
Lundblad, som numera är bosatt i Lomma, kommer senast från danska Ferring där hon hade rollen som senior farmakokinetiker och ansvarade för att ta läkemedelskandidater från preklinisk fas in i tidiga kliniska studier inom områden som prostatacancer, hepatologi, urologi och mödrahälsa.

»Jag ser fram emot att ha Mia med i teamet där hon inte minst kommer att bidra med sitt stora driv och sin nyfikenhet men även en djup och bred kunskap. Självfallet kommer erfarenheter från större organisationer vara viktiga för projekten men också för den fortsatta utvecklingen av Respiratorius.« – Johan Drott, vd Respiratorius.

BioStock fick chansen att ställa några frågor till Respiratorius nya Clinical Director.

Mia Sandberg Lundblad, Clinical Director, Respiratorius

Mia, vad var det som lockade med tjänsten som Clinical Director på Respiratorius?
– Kombinationen av någonting nytt och att kunna bidra med min erfarenhet. En sak som definitivt lockade mig var möjligheten att kunna vara med i alla delar och påverka. Nu tar jag ju ett ganska stort steg nedåt i antal anställda jämfört med de arbetsplatser jag haft innan. Visserligen har jag erfarenhet av att vara med och påverka från tidigare roller, men det är inte riktigt på samma sätt i större företag.
Vad tar du med dig från dina tidigare erfarenheter?
– Jag har många års erfarenhet av att jobba med att ta kandidater från preklinisk till klinisk fas – med många olika indikationer och behandlingsmodeller såsom antikroppar, proteiner och småmolekyler. I det arbetet har jag även haft mycket myndighetskontakt, vilket jag tror är en stor fördel i ett bolag som Respiratorius.
Vad kommer du att främst fokusera på i din nya roll?
– Först och främst skall jag sätta mig in i projekten för att sedan i samarbete med Carl-Magnus och externa partners optimera utvecklingen av våra läkemedelskandidater.
Hur ser du på bolaget och dess framtid?
– Jag tycker att indikationerna som Respiratorius jobbar med är spännande. Astma och KOL är ju gamla Astra-indikationer som haft en betydande roll för läkemedelsutvecklingen i Lundområdet. Även om det redan finns många behandlingar inom astma och KOL återstår fortfarande mycket att göra för den enskilde patienten med nya behandlingsstrategier och alternativa ”targets” och här hoppas jag att vi ska kunna bidra med något positivt till alla de patienter som lider av KOL och svår astma. Dessutom har vi ju VAL-001 som också är ett väldigt spännande projekt.
 
Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev