Home Nyheter Produktion i fokus när Covid-19-vaccinen rullas ut

Produktion i fokus när Covid-19-vaccinen rullas ut

Produktion i fokus när Covid-19-vaccinen rullas ut

7 januari, 2021

Det är bråda dagar för de vaccintillverkare som hittills fått sina Covid-19 vaccin godkända. Efter att de första vaccineringarna genomförts i den tilltagande epidemin, ligger nu fokus på att producera och leverera vaccinen så snabbt som möjligt. Efter att ha slutit produktionsavtal med svenska Recipharm höjde Moderna i måndags prognosen för sin vaccinproduktion och väntar sig nu kunna producera 600 miljoner doser under 2021.
Den globala Covid-19-pandemin har under hösten fått förnyad kraft och antalet aktiva smittade ligger för närvarande på drygt 22 miljoner världen över. Enligt statistiken har hittills drygt 88 miljoner människor registrerats med smittan varav knappt 2 miljoner har dött.

Lättnad efter positiva besked

I november drog världen dock en lättnadens suck när Pfizer tillsammans med partnern BioNTech kunde visa hög effektivitet mot Covid-19 med sin mRNA-baserade vaccinkandidat BNT162b2. Resultaten följdes senare upp av Moderna som med sin kandidat kunde uppvisa likartade effektivitetsresultat. Även AstraZeneca, som utvecklar sin kandidat tillsammans med universitetet i Oxford, kunde strax därefter uppvisa positiva, om än något mer svårtydda, resultat.
Regeringar runt om i världen har varit snabba med att sluta avtal för att köpa vaccin. Bland annat har USA avtal med Pfizer och Moderna där de båda bolagen ska leverera 200 miljoner doser vardera. I EU har avtal skrivits för totalt drygt 460 miljoner doser av de hittills godkända mRNA-baserade vaccinen från Moderna, Pfizer och med AstraZeneca har man avtalat om leverans av 400 miljoner doser.

Vaccinering påbörjad

Pfizer har påbörjat sina leveranser, bland annat till USA och Sverige där de första personerna nu genomgått sin första vaccineringsrunda. I Storbritannien blev, kanske föga förvånande, AstraZeneca först ut med att vaccinera när 82-årige Brian Pinker fick sin dos.
Det brittiska läkemedelsverket godkände AstraZenecas vaccin vid årsskiftet och totalt väntas bolaget leverera 100 miljoner doser till landet. Enligt källor till The Times ligger AstraZenecas produktion för närvarande på två miljoner doser i veckan och nu när vaccineringen väl är igång har fokus flyttats från godkännande till själva produktionen.

Problem med råvaruleveranser

I slutet av december rapporterades att Pfizer stött på produktionsproblem. Enligt bolagets vd skulle man dock inte ha problem med att leverera i enlighet med utlovad kvantitet, så länge råvaruleveranserna prioriterades rätt. Trots de initiala frågetecknen sägs bolaget kunna leverera de 200 miljoner doser som man lovat USA, under det första halvåret.

Nytt avtal mellan CureVac och Bayer

Lite i skuggan av de två andra redan preliminärgodkända mRNA-baserade vaccinen, står tyska CureVac med kandidaten CVnCoV som för närvarande testas i en fas IIb/III-studie. Bolaget har sedan tidigare avtalat med EU om leverans av totalt 405 miljoner doser och har slutit flera samarbetsavtal för att understödja arbetet. Man har tidigare skalat upp tillverkningsnätverket tillsammans med Wacker och Fareva och slöt under torsdagen avtal med Bayer som spänner över flera områden, såsom utveckling och distribution.

Produktionsavtal slutet med Recipharm

Moderna, som avslutade 2020 med att teckna produktionsavtal med den svenska kontraktstillverkaren Recipharm, höjde i veckan sin prognos för vaccinproduktionen. Bolaget tror sig nu kunna producera 600 miljoner doser i år, vilket är en ökning från förra bedömningen som låg på 500 miljoner doser. Moderna meddelar samtidigt att man fortsatt investerar och rekryterar för att potentiellt få upp produktionen till 1 miljard doser under 2021. Bolaget skriver att man förväntar sig att kunna leverera 200 miljoner doser till USA och Kanada under det första halvåret.
De höjda produktionsestimaten kommer i en pressad tid då alla vill få tillgång till vaccinet så snabbt som möjligt. I ett försök att mildra den ansträngda situationen har den amerikanska regeringen tillsammans med FDA inlett samtal med Moderna för att se över möjligheterna till att halvera doseringen för att få leveranserna att vara längre.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev