Home Nyheter Novo Nordisk köper amerikanska Emisphere för 1,8 miljarder USD

Novo Nordisk köper amerikanska Emisphere för 1,8 miljarder USD

Novo Nordisk köper amerikanska Emisphere för 1,8 miljarder USD

6 november, 2020

Den danska diabetesjätten Novo Nordisk meddelade på fredagsmorgonen att man förvärvar amerikanska Emisphere Technologies, ett drug deliverybolag som utvecklar lösningar för oral leverans av läkemedel. Köpeskillingen uppgår till 1,8 miljarder USD och är det andra större förvärvet som bolaget gör i år.

Nordens största bolag sett till börsvärde, den danska läkemedelskoncernen Novo Nordisk, säljer och utvecklar preparat för behandling av diabetes och andra kroniska sjukdomar såsom fetma och sällsynta blod- och endokrina störningar. Bolaget är världens största tillverkare av insulin och är bland annat känt för den snabbverkande insulinanalogen NovoRapid och GLP-1-analogen Victoza, produkter som hittills i år sålt för över 13 miljarder DKK vardera.
 

Teknik för oral läkemedelsleverans

Emisphere utvecklar Eligen SNAC, som är ett system för oral leverans av läkemedel som vanligtvis annars ges via injektion. De båda bolagen har samarbetat sedan 2007, där Novo Nordisk använt Eligen SNAC för en oral formulering av bolagets GLP-1-analog semaglutid, som marknadsförs under namnet Rybelsus.

Emispheres teknik möjliggör läkemedelsbehandlingar i tablettform och underlättar absorptionen av små och stora molekyler utan att ändra deras kemiska form, biologiska integritet eller farmakologiska egenskaper. Speciellt möjliggör tekniken transporten av terapeutiska molekyler inklusive stora peptider och proteiner över biologiska membran, såsom de i mag-tarmkanalen. Detta har visat sig speciellt användbart för oral tillförsel av peptider, proteiner, oligonukleotider och oligosackarider.
Novo Nordisk är inte det enda bolaget som Emisphere samarbetat med genom åren. Man har haft samarbeten med flera av de större läkemedelstillverkarna i världen, såsom GlaxoSmithKline, Novartis, Roche och Bristol-Myers Squibb.
 

Förvärvar både bolag och rättigheter

Novo Nordisk kommer dels att förvärva samtliga utstående aktier i Emisphere för 1,35 miljarder USD och dels köper man också royaltyrättigheterna som ägs av MHR Fund Management, som är Emispheres största ägare, för 450 miljoner USD. Det innebär att Novo Nordisk har full rätt till teknikplattformen vilken de ämnar använda i fler delar av sin produktportfölj.

Mads Krogsgaard Thomsen, vice vd

»Förvärvet av Emisphere ger Novo Nordisk full äganderätt till Eligen SNAC, som framgångsrikt har använts under ett licensavtal för att utveckla den första orala biologen, Rybelsus. Vi avser att tillämpa och vidareutveckla tekniken och använda den på nuvarande och framtida tillgångar i syfte att göra mer biologiska läkemedel oralt tillgängliga för patienter« – Mads Krogsgaard Thomsen, vice vd och vetenskaplig chef, Novo Nordisk.

 

Ytterligare ett stort förvärv under året

Köpet av Emisphere är inte det enda stora förvärv som Novo Nordisk har gjort under året. I juni meddelade man ett köp av Boston-baserade Corvidia Therapeutics, en spin-off från AstraZeneca och som verkar inom hjärt-kärlsjukdomar. I det fallet uppgick köpeskillingen till 725 miljoner USD, en prislapp som dock kan stiga till totalt 2,1 miljarder USD förutsatt att vissa milstolpar uppnås.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev