Home Nyheter Fokus på Modernas utveckling av coronavaccin

Fokus på Modernas utveckling av coronavaccin

Fokus på Modernas utveckling av coronavaccin

12 november, 2020

Tidigare i veckan meddelade Pfizer positiva resultat från en interimsanalys av coronavaccinkandidaten BNT162b2 som man utvecklar tillsammans med tyska BioNTech, ett besked som gav svallvågor över världens börser. Nu riktas nyfikna blickar mot en av de andra deltagarna i vaccinracet, amerikanska Moderna, som med liknande teknik snart väntas presentera resultat från sin pågående fas III-studie.
I mars riktades strålkastarljuset mot Moderna när man blev det första bolaget att starta kliniska studier i människa med sin coronavaccinkandidat. Strax därefter gav sig Pfizer in i kampen att få fram ett vaccin för att motverka den uppblossande pandemin, detta genom ett samarbete med tyska BioNTech. Tidiga resultat från Pfizer och Moderna visade sig vara positiva och bolagen gick snabbt vidare med utvecklingen.

Pfizer meddelade goda resultat

För närvarande befinner sig tio olika program inom coronavaccin i fas III och av dem ser Pfizers och Modernas kandidater ut att vara de som är närmast att få så kallad Emergency Use Authorizations (EUAs), ett nödlägestillstånd för produkter som inte än officiellt är godkända av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. FDA har tidigare sagt att man är villig att godkänna vaccin som endast har uppvisat 50 procents effektivitet och en del bedömare har uttryckt oro för att de kandidater som nu testas endast kommer att uppvisa en effektivitet på mellan 60 och 70 procent.
Här kunde Pfizier och BioNTech glädja marknaden med en effektivitet på 90 procent i de interimsresultat som presenterades på måndagen. Bolagen baserade sin analys på 94 bekräftade fall, efter att först ha planerat att utföra sin första analys på 32 fall.

Anthony Fauci, chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases

Extraordinärt resultat

Den höga effektiviteten beskrevs som extraordinär av den numera välkände amerikanska smittskyddsexperten Anthony Fauci, som är chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). Han pekar även på att det är möjligt för Modernas vaccinkandidat att uppvisa liknande resultat, då den likt Pfizers är baserad på mRNA-teknik.

Stora uppgångar på aktiemarknaden

Beskedet fick stor inverkan på aktiemarknaderna runt om i världen. Kraftiga rörelser uppåt kunde noteras, framförallt i sektorer som under året pressats av pandemins följdeffekter, till exempel flygindustrin. Moderna, som haft en stark börsresa under året, var upp cirka 7 procent på beskedet medan Pfizer handlades upp runt 9 procent.

Moderna mRNA-teknik precis som Pfizer

Såväl Pfizer som Moderna väntades presentera resultat i slutet av november, men när Pfizer nu redan meddelat sina resultat vänds blickarna istället mot Moderna.
De två projekten utmärker sig i vaccinracet då de båda baseras på mRNA-teknik för att leverera instruktioner i syfte att producera ett protein från viruset. Härefter skapar immunförsvaret antikroppar mot proteinet precis som det skulle ha gjort om en försvagad version av viruset injicerats.
Inte nog med att positiva resultat skulle vara en delseger mot coronaviruset, det skulle även visa sig vara en stor vinst för användningen av mRNA inom medicin överlag. Detta då det skulle vara första gången den här typen av vaccin kommer patienter till del.

Lovande resultat hittills

Hittills har deltagare i Modernas studier uppvisat antikroppar mot viruset i samtliga åldersgrupper som undersökts. Jämfört med patienter som tillfrisknat från Covid-19 av egen kraft uppvisade studiedeltagare 2 till 4 gånger högre nivåer av antikroppar.
Bolaget inledde sin fas III-studie i juli och i slutet av oktober hade man slutfört rekryteringen av de 30 000 frivilliga som planerats för studien. Då hade majoriteten av deltagarna redan fått sin andra vaccination i tvådosupplägget.
Såväl Pfizer som Moderna måste lämna in uppföljningsdata till FDA från hälften av studiedeltagarna innan de kan ansöka om EUA för sina kandidater. Enligt Pfizers vd Albert Bourla borde detta vara klart under tredje veckan i november, kort därpå väntas bolaget ansöka om ett EUA. Modernas vd Stephane Bancel säger att bolaget inte väntas ansöka om ett EUA innan den 25 november, givet nuvarande tidtabell.

Avtal med flera länder

Givet positiva studieresultat siktar Moderna på att producera mellan 500 miljoner och 1 miljard doser årligen, vilket kan jämföras med de 1,3 miljarder doser som Pfizer har som mål att producera vid utgången av nästa år.
Pfizer slöt i veckan avtal med EU om leverans av 200 miljoner vaccindoser efter att tidigare ha skrivit på avtal med Japan och USA om 120 respektive 600 miljoner doser. Moderna slöt sent i oktober avtal med Japan om leverans av 50 miljoner doser, efter att tidigare ha avtalat med USA, EU och Kanada om totalt 200 miljoner doser.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev