Home Nyheter CombiGenes nya avtal viktigt inför kommande kliniska studier

CombiGenes nya avtal viktigt inför kommande kliniska studier

CombiGenes nya avtal viktigt inför kommande kliniska studier

11 september, 2020

Genterapibolaget CombiGene meddelade igår att man i samarbete med CDMO-tillverkaren Cobra Biologics har tecknat avtal som omfattar GMP-produktion av två av de väsentliga plasmider som behövs för tillverkningen av bolagets läkemedelskandidat CG01. I och med detta tar bolaget ett steg närmare kliniska studier med CG01 och en framtida behandling mot läkemedelsresistent fokal epilepsi. 
Cobra Biologics, en del av Cognate BioServices, är en internationell kontraktstillverkare (CDMO) som producerar DNA, virala vektorer, mikrobiota för preklinisk, klinisk och kommersiell användning.
Cobra, med Blackrock som en av de större namnkunniga aktieägarna, har två GMP-godkända anläggningar och erbjuder integrerade och oberoende utvecklings- och tillverkningstjänster för såväl kliniska studier som kommersiella marknaden.

Nytt avtal med CombiGene

CombiGene och Cobra Biologics ingick i oktober förra året ett avtal. Igår ingicks ett avtal om GMP-produktion av två av de väsentliga plasmider som behövs för tillverkningen av CG01, Lundabolaget CombiGenes genterapi avsedd för behandling av läkemedelsresistent fokal epilepsi.
GMP-produktionen av de två essentiella plasmiderna från mastercellbanker utgör ett avgörande steg i utvecklingen av produktion av CG01 för den första kliniska studien. Att öka produktionen av plasmiderna till större skala och i enlighet med GMP kräver en säker uppskalning av processen för att säkerställa att plasmiderna är av terapeutisk kvalitet.

»Att CombiGene nu tecknat avtal med Cobra angående produktion av två plasmider är mycket tillfredsställande eftersom vi på detta sätt säkrar tillgång till en avgörande komponent i tillverkningen av CG01. Cobra har konsekvent levererat enligt överenskommelse vad gäller såväl tid som kvalitet. Det är därför mycket tillfredsställande att de nu också kommer att ansvara för tillverkningen av denna viktiga del i produktionen av CG01. Genom detta avtal med Cobra tar vi oss ytterligare ett steg närmare kliniska studier« – Jan Nilsson, vd CombiGene.

Enligt CombiGene kommer Cobras sedan länge etablerade plasmidproduktionsplattform tillsammans med deras in-house expertis, att säkerställa att högkvalitativa plasmider produceras för CG01.
Avtalet följer på det nyligen kommunicerade tillkännagivande att Cobra framgångsrikt har slutfört produktionen av GMP-mastercellbanker för produktion av plasmiderna som används som utgångsmaterial för CombinGenes genterapivektor CG01.

»Vi är glada att fortsätta resan med CombiGene och detta avtal utgör nästa stora steg i produktionen av CG01. Vi har en väletablerad plasmidproduktionsplattform och in-house expertis inom kvalitetskontroll som kommer att säkerställa leverans av plasmider med GMP-kvalitet« – Peter Coleman, vd Cobra Biologics

Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev