Home Nyheter Takeda sluter avtal värt 2,2 miljarder USD

Takeda sluter avtal värt 2,2 miljarder USD

Takeda sluter avtal värt 2,2 miljarder USD

25 augusti, 2020

Igår kom beskedet att läkemedelsjätten Takeda tecknat ett avtal gällande försäljning av bolagets konsumenthälsovårdsbolag Takeda Consumer Healthcare Company. Bolaget, som är känt för sina receptfria produkter, har nu sålts till det amerikanska investmentbolaget Blackstone Group. Försäljningen av konsumenthälsovårdsbolaget är en del av Takedas avyttringsplan i syfte att balansera det japanska bolagets skulder.
Enligt Takeda betalade Blackstone Group runt 2,2 miljarder USD för Takeda Consumer Healthcare Company, en summa som dock kommer att justeras för nettoskuld och rörelsekapital. Bolagen räknar med att avsluta försäljningen i slutet av mars nästa år och för Blackstone innebär affären att man nu får en portfölj med receptfria produkter som förra året hade genererade intäkter på 567 MUSD.

Takeda säljer av tillgångar

Försäljningen av Takeda Consumer Healthcare Company är bara en del i en större plan från Takedas sida – nämligen att sälja av tillgångar till ett värde av 10 miljarder USD. Detta gör man för att balansera den skuld som Takeda ådrog sig när man förra året köpte New Jersey-baserade biofarmabolaget Shire 62 miljarder USD. Köpet av Shire lyfte visserligen Takeda till en plats på topp-10 listan av internationella läkemedelsbolag, men innebar samtidigt ha inneburit en nettoskuld på 48 BUSD.

Fyra avyttringar under 2020

Affären med Blackstone Group innebär att Takeda i år har slutit fyra försäljningsavtal. Försäljningarna gäller tillgångar som inte är väsentliga för Takedas kärnverksamhet som numera fokuserar på fem utvecklingsområden: sällsynta sjukdomar, onkologi, neurovetenskap, gastroenterologi samt plasma-härledda behandlingar.
Förutom försäljningen av Takeda Consumer Healthcare Company har man under sommaren sålt av tillgångar i Asien-Stillahavsregionen till koreanska Celltrion till ett värde av upp till 278 MUSD. Tidigare i år sålde man dessutom tillgångar till europeiska Orifarm, ett avtal värt cirka 670 MUSD, och till sydamerikanska Hypera Pharma i en affär värd 825 MUSD. Som en ytterligare åtgärd att kapitalisera bolaget och balansera finanserna, började Takeda förra månaden dessutom att erbjuda sina anställda i Japan förtidspension.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev