Home Nyheter Biohaven får miljardtillskott i kassan

Biohaven får miljardtillskott i kassan

Biohaven får miljardtillskott i kassan

14 augusti, 2020

För amerikanska Biohaven Pharmaceuticals slutade förra veckan i dur då man i fredags meddelade att man slutit två nya avtal, dels med Royalty Pharma, dels med investmentbolaget Sixth Street, som ger ett rejält tillskott i kassan. Pengarna kommer att understödja kommersialiseringen av Biohavens kandidat mot migrän, Nurtec, och tillsammans inbringar avtalen runt 1 miljard USD.  
I slutet av förra veckan kom alltså beskedet att bioteknikbolaget Biohaven Pharmaceuticals finansiella position har stärkts betydligt. Det New Haven-baserade bolaget fokuserar på neurologiska sjukdomar och har en bred pipeline som bl.a. riktar sig mot indikationer såsom migrän och Alzheimers sjukdom. Just bolagets migränkandidater står i centrum för ett av de två avtal som man nu har slutit.

Dubbla avtal stärker kassan

Den första överenskommelsen har slutits med New York-baserade Royalty Pharma, en av de största köparna av royalties inom biofarma. Biohaven säljer nu en del av sina royalties för Nurtec, en migränbehandling, samt 3 procent av royalties för ytterligare en migränkandidat, den experimentella zavegepant, till Royalty Pharma. Detta är del av ett större avtal som totalt kommer att inbringa cirka 450 MUSD för Biohaven. I avtalet ingår förutom förvärvet av royalties även en investering på 250 MUSD i Biohavens kommersiella drift som ska betalas tillbaka med en 12-procentig ränta.
I ett tillägg i avtalet med Royalty Pharma annonserade Biohaven att man tagit ut ett lån på 500 MUSD från Sixth Street, ett ledande globalt investmentbolag.

Satsning på migränläkemedel

De två överenskommelserna kan ses som en betydande satsning på i synnerhet Nurtec. Läkemedlet finns redan på marknaden och har kunnat uppvisa starka försäljningssiffror. Detta är speciellt anmärkningsvärt med tanke på att många av de stora spelarna befinner sig på migränmarknaden, till exempel de två läkemedelsjättarna Eli Lily och AbbVie som båda har lanserat migränläkemedel under de senaste månaderna. Enligt analytiker på SVB Leerink, en investmentbank specialiserat på hälsosektorn, har Nurtec i allt större utsträckning tagit marknadsandelar från AbbVies migränläkemedel Ubrelvy. Samma analytiker uppskattar att Nurtec kan nå försäljningssiffror på cirka 50 MUSD för 2020 och 290 MUSD för nästa år.
Den andra migränbehandlingen som ingår i avtalet, zavegepant, är en intranasal migränbehandling som just nu befinner sig i fas III-studier. Det är också värt att nämna att Biohaven testar zavegepants potential inom Covid-19.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev