Home Nyheter AstraZeneca licenserar kandidat mot fibrotiska sjukdomar från Redx

AstraZeneca licenserar kandidat mot fibrotiska sjukdomar från Redx

AstraZeneca licenserar kandidat mot fibrotiska sjukdomar från Redx

5 augusti, 2020

Igår meddelades att AstraZeneca slutit ett avtal med brittiska läkemedelsbolaget Redx Pharma gällande licensering av dess kandidat RXC006 mot fibrotiska sjukdomar. För Redx, som har kämpat med finansiella svårigheter, innebar nyheten en välbehövlig skjuts upp för aktien medan licenseringen innebär för AstraZeneca att man stärker sin satsning på luftvägssjukdomar, ett av bolagets fokusområden.
 De senaste åren har bioteknikbolaget Redx Pharma, vars fokus ligger på cancer och fibrotiska sjukdomar, främst tilldragit sig uppmärksamhet för sina ekonomiska bryderier. Till exempel sålde man för tre år sedan en BTK-hämmare till Loxo för 40 MUSD i kontantbetalning utan milstolpar.
Mot denna bakgrund var gårdagens nyhet synnerligen välkommen och Redx aktie nådde sin toppnotering sedan 2015 på London Stock Exchange,trots att avtalet i sig inte involverar någon anmärkningsvärd summa upfront.

17 MUSD i förskottsbetalning

AstraZeneca betalar Redx 17 MUSD i förskottsbetalning för en exklusiv global licens att utveckla och marknadsföra kandidaten RXC006. Summan skall betalas mellan underskrivandet av avtalet och initiering av den första kliniska studien. Redx kan därefter erhålla ytterligare 360 MUSD i milstolpar relaterade till utveckling och kommersialisering samt royalties baserade på framtida nettoförsäljning.

Stärker AstraZenecas satsning på luftvägssjukdomar

För AstraZeneca innebär affären att man nu kan utveckla RXCOO6, en hämmare av genen PORCN, mot fibrotiska sjukdomar. Förvärvet av RXC006 ligger i linje med AstraZenecas satsning på luftvägssjukdomar, ett av bolagets huvudsakliga intresseområden. I första hand ligger fokus på att utveckla RXCOO6 mot idiopatisk lungfibros (IPF).
IPF är en livshotande sjukdom som medför svåra konsekvenser för de drabbade såsom ärrbildning på lungorna. Sjukdomen förvärras över tid och symptom inkluderar hosta, återkommande lunginfektioner och svår andfåddhet. Det saknas fortfarande botande behandling för IPF och i genomsnitt lever en IPF-patient i 3,5 – 5 år.

Ökande intresse för IPF

Idag domineras marknaden för IPF av läkemedelsjätten Boehringer Ingelheims Oefv i konkurrens med Roche och dess Esbriet. Det finns dock tecken på att intresset för IPF stiger bland läkemedelsbolagen; så sent som förra året köpte Roche det amerikanska bioteknikbolaget Promedior för 1,39 miljarder USD och adderade därmed ytterligare en potentiell IPF-kandidat till sin pipeline. Det är också värt att nämna att belgiska Galapagos har en IPF-kandidat som befinner sig i fas III. I och med gårdagens affär tar AstraZeneca ett steg närmare sina konkurrenter och den hägrande IPF-marknaden.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev