Home Nyheter AbbVie lägger ned samarbete gällande Alzheimer och Parkinson

AbbVie lägger ned samarbete gällande Alzheimer och Parkinson

AbbVie lägger ned samarbete gällande Alzheimer och Parkinson

6 augusti, 2020

Alzheimer och Parkinson är två sjukdomar som länge har gäckat både forskare och läkemedelsindustrin och trots gedigna satsningar på att finna botemedel, saknas sådana fortfarande. Under veckan har ytterligare ett bakslag i denna kamp noterats då AbbVie aviserade att samarbetet med amerikanska Voyager Therapeutics inom Alzheimer och Parkinson läggs ned.
I tisdags meddelade den amerikanska läkemedelsjätten AbbVie att partnerskapet med Voyager Therapeutics gällande Alzheimer och Parkinson avslutas. Samarbetet har pågått sedan 2018 och AbbVie har betalat hela 134 MUSD för de två samarbeten som man nu alltså lägger ned efter att Voyager Therapeutics har avslutat de inledande forskningsaktiviteterna.

Dubbla samarbeten

För två år sedan betalade AbbVie Voyager 69 MUSD för att utveckla genterapier mot Alzheimer och andra sjukdomar som kopplas till defekt eller överdriven aggregering av tau protein. År 2019 följdes denna överenskommelse av ytterligare en – denna gång erhöll Voyager 65 MUSD för att utveckla en behandling mot Parkinson samt andra sjukdomar där patogener av proteinet alfasynuklein är involverade.
Voyager har genomfört den forskning som de två avtalen fastställde. Planen var sedan att de båda projekten skulle gå vidare till utvecklingsfas. Detta skulle inte bara ha inneburit en utbetalning på 80 MUSD till Voyager för tillgångarna inom tau och alfasynuklein utan även 30 MUSD för kommande kandidater.

AbbVie drar sig ur samarbetet

Av dessa miljonbelopp blir det dock intet för Voyager då AbbVie nu alltså har beslutat sig för att dra sig ur de båda samarbetena innan sådana betalningar blev aktuella. Än så länge har AbbVie varit tystlåtna om anledningen till det nedlagda samarbetet. Men man ska komma ihåg att Alzheimer i synnerhet, men även Parkinson, är notoriskt svåra sjukdomsindikationer att verka inom; ett stort antal kandidater har misslyckats redan i preklinisk fas och få tar sig hela vägen till marknaden.
Eli Lilly, Merck och Roche är bara några av de bolag som tvingats lägga ner Alzheimerprojekt. Så sent som förra året avbröt Biogen och Eisai utvecklingen av sin kandidat aducanumab som då befann sig i fas III där den misslyckades med att uppvisa den data som behövdes för att ta utvecklingen vidare.

Voyager kan ta projekten vidare

För Voyager finns dock fortfarande möjligheten att själva bygga vidare på den forskning man genomfört och utveckla dessa tillgångar om man skulle vilja. I och med att samarbetet med AbbVie avslutas har Voyager återfått de fullständiga rättigheterna till klinisk utveckling och kommersialisering av de experimentella läkemedlen utvecklade tillsammans med AbbVie i tau-projektet.
Bolaget betonade i ett uttalande att projekten har varit mycket produktiva och gjort betydande framsteg, men Voyager har ännu inte meddelat om man planerar att ta projekten vidare i egen regi.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev