Home Nyheter Corona har endast begränsad påverkan på Iconovo

Corona har endast begränsad påverkan på Iconovo

Corona har endast begränsad påverkan på Iconovo

23 mars, 2020

Spridningen av det nya Coronaviruset har fått stora konsekvenser för näringslivet i stort, men vissa bolag klarar sig lindrigt undan. Ett exempel är det svenska inhalationsbolaget Iconovo, som har en stark finansiell position efter att man nyligen rest betydande belopp.
Hela världen tycks ha försatts i vänteläge medan utbredningen av Covid-19 fortsätter. Hittills har aktiemarknaderna har reagerat mycket negativt på virusutbrottet, och i linje med marknadsekonomiska principer står bolag med stabila finanser bäst rustade för att hantera de kommande veckorna, eller månaderna, av ekonomisk avmattning.

Iconovo har en stadig finansiell grund

Ett exempel på ett sådant bolag är Lunda-baserade Iconovo, som specialiserat sig på att utveckla generiska inhalatorer och tillhörande läkemedelsformuleringar.
Under fjolåret tog Iconovo in 60Mkr. Den lyckade kapitalanskaffningen innebär att bolaget nu har nödvändig finansiering för att utveckla en fjärde inhalationsplattform, ICOpre, i syfte att erbjuda generiska versioner av GSKs Ellipta-plattform. Men det innebär också att Iconovo inte behöver söka ytterligare finansiering i det rådande instabila klimatet.
Läs mer om ICOpres potential här.

Begränsad påverkan av corona

Iconovo avrundade 2019 med 89 Mkr i kassan, en summa som inte bara kommer att täcka den stora satsningen på ICOpre utan också skydda bolaget från oönskade effekter av den ekonomiska turbulens som hägrar i kölvattnet av coronavirusets framfart.
Bolaget kommer visserligen att behöva anpassa sin arbetsgång och planering, vilket man betonade i ett färskt pressmeddelande, men man är inte beroende av tillskott av fysiskt material utan har redan det som behövs i lager. Därmed kommer inverkan av den pågående corona-pandemin vara minimala för Iconovo.

Framtida vd:n har stark tilltro till Iconovo

Iconovos starka position underströks ytterligare då Johan Wäborg, som kommer att ta över rollen som vd för bolaget i april, tecknade 200 000 optioner för vilka kostnaden uppgår till mer än 1,2 Mkr. Den framtida vd:n uppgav Iconovos starka innovationskapacitet som ett viktigt skäl för hans tilltro till bolaget:

Trots den extrema turbulensen på aktiemarknaden så kändes det självklart att teckna optionerna. Jag ser framemot att den 14 april tillträda som VD för Iconovo och vår gemensamma framtida resa. Iconovo är ett unikt och innovativt utvecklingsbolag med stor potential.

Framåt med optimism

Det är uppenbart att de närmaste månaderna kommer att bli en utmaning för många. Innovativa bio- och medtechbolag som både har en god finansiell position och möjlighet att fortsätta arbetet med sina projekt – såsom Iconovo – har dock goda chanser att ta sig igenom denna globala kris utan alltför svåra följder.
 
Innehållet i BioStocks nyheter och analyser är oberoende men BioStocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev