Home Nyheter Kursnedgångar i biotech-sektorn efter avsaknad av storaffärer

Kursnedgångar i biotech-sektorn efter avsaknad av storaffärer

Kursnedgångar i biotech-sektorn efter avsaknad av storaffärer

15 januari, 2020

Den amerikanska bioteknologisektorn föll i måndags på börsen efter brist på nyheter om nya affärer när den årliga JP Morgan Healthcare Conference inleddes i San Fransisco. Förväntningarna var höga på nyheter om nästa stora uppköp inom läkemedelssektorn, men trots att några affärer presenterades, sjönk alltså index under veckans första handelsdag.
Den börshandlade fonden iShares Nasdaq Biotechnology, som följer Nasdaqs bioteknik-index, föll med 1,8 procent under måndagens handel. Detta innebar den största dagliga nedgången sedan den 8 oktober 2019. Även jämfört med den övriga börsen har bioteknik-index gått något sämre under årets inledande veckor.

Höga förväntningar inför årets JP Morgan

Förväntningarna var höga inför den stora branschkonferensen JP Morgan Healthcare Conference som inleddes i måndags. Konferensen, som avslutas imorgon, har gjort sig känd för att vara ett forum för att annonsera nya uppköp och sammanslagningar. I år meddelade bl. a. Teladoc Health att man köper Touch Health för 600 miljoner USD, men detta räckte inte för att tillfredsställa investerarna på börsen.
Inte heller Eli Lillys bud på Dermira på 1,1 miljarder USD från i fredags lyckades väcka investerarnas entusiasm.
Inför förra årets konferens lade Bristol Myers Squibb ett bud på Celgene värt 74 miljarder USD, men någon affär av den magnituden har ännu inte annonserats.

Rekordnivåer på börsen skapar fallhöjd

Börsutvecklingen inför förra årets konferens var en helt annan än den inför årets upplaga. Då präglades vintern av en utbredd konjunkturoro och en allmän och brant börsnedgång som bottnade precis under jul- och nyårshelgen 2018. Förväntningarna var därför lägre inför förra årets konferens, vilket skapade bättre förutsättningar för en uppgång vid positiva nyheter.
I år är det precis tvärtom, flera ledande aktieindex har inlett året med nya rekordnivåer och även om meddelanden om uppköp kommer är mycket redan inprisat i marknaden vilket skapar en fallhöjd för många aktier.

Luften gick ur – för tillfället

Några av de mest upphaussade aktierna inför konferensen sjönk betydligt under måndagshandeln. Iovance Biotherapeutics, ett av spekulationsobjekten med ett marknadsvärde på runt 3 miljarder USD, meddelade under måndagen licensavtal med både Novartis och Cellectics som visserligen stärker deras pipeline, men som samtidigt minskar sannolikheten att de själva blir uppköpta. Besvikelsen över detta gjorde att aktien sjönk med 12 procent den dagen.

Det finns tillgång på riskvilligt kapital

Negativa kursreaktioner kan dock snabbt vändas till uppgångar. Rådgivnings- och revisionsfirman EY har i en nyligen publicerad rapport uppskattat att hälsovårdssektorn har 1,4 triljoner USD att spendera på nya affärer.
Så även om de spektakulära storaffärerna hittills har uteblivit, bör den goda kapitaltillgången bädda för en gynnsam miljö för uppköp och sammanslagningar även under 2020, vilket säkerligen kommer att synas i börskurserna.
 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev