Home Nyheter AstraZeneca miljardsatsar i Frankrike

AstraZeneca miljardsatsar i Frankrike

AstraZeneca miljardsatsar i Frankrike

23 januari, 2020

Läkemedelsjätten AstraZeneca levererade några intressanta nyheter i början av veckan. I måndags meddelade bolaget, som är baserat i Storbritannien, att man nu kommer att investera en betydande summa för forskning och utveckling i Frankrike. Samma dag kom även beskedet att AstraZeneca har erhållit särläkemedelsstatus för kombinationen Imfinzi och tremelimumab som behandling mot den vanligaste formen av levercancer.
I måndags tillkännagav alltså AstraZeneca och dess franske vd Pascal Soriot planer på att investera 275 miljoner USD i forskning och utveckling samt tillverkning i Frankrike. Bolaget har redan ett nätverk av franska bioteknik- och forskargrupper i landet som man nu vill stärka ytterligare. AstraZeneca är särskilt intresserade av att utöka verksamheten som involverar franska forskare i det globala nätverket för kliniska studier.

Investeringar i Frankrike

I pressmeddelandet underströk AstraZeneca även att man tidigare har investerat i Innate Pharma, ett onkologibolag med huvudkontor i Marseilles. Avtalet innebär att AstraZeneca slantar upp 242 miljoner USD på att utveckla en rad projekt och att skapa ett inkubationscenter för cancerläkemedel. Bolaget kommer dessutom att spendera 15 miljoner USD på att bygga upp ett AI-program som ska bidra till ett nytt innovationscenter i Paris med syfte att ta fram digitala program som hjälper patienterna att använda sina läkemedel.

Utökad tillverkning

AstraZeneca investerar utöver detta även 260 miljoner USD i sin industriella verksamhet i Frankrike, varav merparten kommer att spenderas på att expandera bolagets tillverkningscenter i Frankrike. Planen är att anställa ytterligare 100 personer i Frankrike medan man bygger upp ny tillverkning som ska stötta bolagets verksamhet inom behandlingsområdet luftvägar. Just luftvägar är ett av AstraZenecas nyckelområden med särskilt fokus på astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL).

Särläkemedelsstatus för Imfinzi-kombination

Veckan har också inneburit framsteg inom utvecklingen av några av AstraZenecas kandidater. För ett par dagar sedan erhöll kombinationen Imfinzi + tremelimumab särläkemedelsstatus. Kombinationen ska behandla levercellskarcinom, den vanligaste formen av levercancer. Särläkemedelsstatus innebär ett flertal viktiga fördelar för behandlingen t.ex.rådgivning gällande regulatoriska och vetenskapliga frågor under utvecklingsprocessen, reducerade krav på de kliniska studierna samt en påskyndad godkännandeprocess. När kandidaten sedan når marknaden får läkemedlet särläkemedelsstatus som ger förutsättningar för en fördelaktig prissättning samt marknadsexklusivitet under tio i Europa år och sju år i USA.
Slutligen är det värt att notera att AstraZeneca, tillsammans med Merck, under veckan även meddelat att en kompletterande ny läkemedelsansökan för Lynparza, metastaserande kastrationsresistent prostatacancer, har godkänts och beviljats prioriterad granskning i USA.
 
Artikeln är producerad i samarbete med BioStocks mediapartner i USA, Endpoints News.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev