Home Nyheter AstraZeneca avslutar fas III-studie med fiskoljekandidat

AstraZeneca avslutar fas III-studie med fiskoljekandidat

AstraZeneca avslutar fas III-studie med fiskoljekandidat

14 januari, 2020

Igår kom beskedet att AstraZeneca lägger ner sin stora fas III-studie med fiskoljeläkemedlet Epanova mot kombinerad dyslipidemi, höjda eller förhöjda blodfetter. AstraZenecas kapitulation är positiva nyheter för konkurrenten Amarin och dess fiskoljebaserade läkemedel Vascepa som nu kan räkna bort en rival på området.
Kombinerad dyslipidemi är ett vanligt förekommande tillstånd som innebär att individens blodfetter är förhöjda. Detta är i sin tur kopplat till ökad risk för kardiovaskulära sjukdomar och många patienter med kardiovaskulära sjukdomar lider även av kombinerad dyslipidemi. Vanliga orsaker till förhöjda blodfetter inkluderar övervikt, njursvikt och diabetes mellitus.

Stor studie med nedslående resultat

AstraZenecas besked kom efter att en oberoende kommitté granskat data från studien. Kommittén drog slutsatsen att sannolikheten var låg att Epanova skulle innebära någon nytta för patienter med kombinerad dyslipidemi som har en hög risk för kardiovaskulär sjukdom.
Den aktuella studien utvärderade den dagliga effekten av Epanova jämfört med placebo (majsolja) när det gällde att minska risken för allvarliga kardiovaskulära incidenter hos patienter som led av kombinerad dyslipidemi, hög risk för kardiovaskulära sjukdomar och som redan behandlades med statiner. Studien var mycket omfattande med totalt 13 086 patienter vid 675 kliniker i 22 länder.

AstraZeneca ser över tillgångar

För AstraZeneca blir nästa steg nu att se över värdet på immateriella tillgångar kopplade till Epanova, som uppgår till cirka 533 miljoner USD. Vidare väntas bolaget genomföra en lagerrelaterad nedskrivning på upp till 100 miljoner USD.

Amarins Vascepa dominerar inom fiskolja

För irländska Amarin, AstraZenecas tyngsta konkurrent inom området fiskoljeläkemedel, var AstraZenecas bakslag ytterligare ett tecken på att irländarna just nu dominerar den här sektorn. Bolagets fiskoljebaserade läkemedel Vascepa godkändes ursprungligen i USA som en behandling mot förhöjda nivåer av triglycerider, en typ av blodfett. Så sent som förra månaden breddade dock FDA Vascepas användning till en betydligt större patientgrupp efter att en studie visat att läkemedlet kunde visa en 25 procentig minskning av risken för en första allvarlig kardiovaskulär incident.

Ytterligare goda nyheter för Amarin

Som om det inte vore nog med AstraZenecas bakslag, kom igår ytterligare ett nederlag från en fiskoljeprodukt. Kanadensiska Acasti Pharma som har setts som en möjlig utmanare till Vascepa, misslyckades nämligen med en studie med omega-3 läkemedlet CaPre för patienter med hypertriglyceridemi.
Förra veckan kunde Amarin dessutom rapportera en preliminär rapport för Q4 2019 där intäkterna översteg Wall Streets förväntningar. Det irländska bolaget har med andra ord fått en stark inledning på året.
Artikeln är producerad i samarbete med BioStocks mediapartner i USA, Endpoints News.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev