Home Nyheter Novartis köper MedCo för 9,7 miljarder USD

Novartis köper MedCo för 9,7 miljarder USD

Novartis köper MedCo för 9,7 miljarder USD

26 november, 2019

Rykten om ett avtal mellan läkemedelsjätten Novartis och Medicines Company (MedCo) har cirkulerat ett tag och i slutet av förra veckan blev affären verklighet. I affären som är värd 9,7 miljarder USD, ingår läkemedelskandidaten inclisiran, en kolesterolsänkande behandling i sen utvecklingfas. Detta torde få både Sanofi/Regeneron och Amgen, som är verksamma inom området, att frukta konkurrens från en storspelare som Novartis.
För Novartis ger förvärvet bolaget chansen att äntligen nå en framgång inom kardiologifältet, ett område där bolagets forskning-och utvecklingsteam har misslyckats upprepade gånger. Genom köpet av MedCo får Novartis alltså tillgång till inclisiran, ett PCSK9-läkemedel som används tillsammans med teknologi från Alnylam. PCSK9-hämmare är kraftigt kolesterolsänkande och har seglat upp som ett av de viktigaste bidragen i kampen mot hjärt-och lungsjukdomar.
Inclisiran har visat sig kunna sänka det s.k. LDL-kolesterolet, det kolesterol som kan orsaka hjärt-och lungsjukdomar. I färska fas III-studier uppvisade inclisiran mycket positiva resultat och branschkännare förutspår att kandidaten skulle kunna bli den nya dominanten inom området.

Blockbusterpotential

Regeneron tillsammans partnern Sanofi samt rivalen Amgen har under en tid försökt ta sig in på PCSK9-marknaden med högt satta priser. Men betalarna har visat sig vara något tveksamma p.g.a. patientpopulationens storlek och försäljningsinkomsterna har lyst med sin frånvaro, samtidigt som bolagen har tvingats sänka priserna.
Det förefaller dock som att Novartis tror sig ha kommit över en potentiell blockbuster. Analytiker på det finansiella institutet Evercore ISI bedömer att Novartis räknar med en peak-försäljning på 2,2 miljarder USD, och redan en försäljning över 1 miljard USD brukar benämnas blockbuster. Men vägen dit kommer knappast att vara enkel.

Krävs utveckling på marknaden

Kandidaten som Novartis har förvärvat är mycket lovande men för att bolaget ska kunna nå dess fulla potential måste marknaden utvecklas betydligt. Som Wall Street Journal påpekar har MedCo tidigare sagt att man vill prissätta sin PCSK9-behandling lägre än redan existerande PCSK9s, och då ska man komma ihåg att priserna för de existerande behandlingarna redan har sänkts rejält.

En del i Novartis expansiva strategi

Avtalet med MedCo följer den expansiva strategin som Novartis vd Vas Narasimhan har implementerat under sin tid vid rodret. Under Narasimhan har Novartis betalat 8,7 miljarder USD för AveXis, i syfte att få tillgång till en banbrytande genterapi mot spinal muskelatrofi. Förra året ingick man ett avtal med värt 2,1 miljard USD med Endocyte och man har även köpt ögonläkemedlet Xiidra från Takeda för 5,3 miljarder USD. Sammanlagt har Novartis slutit avtal värda totalt 27,5 miljarder USD under Narasimhan, som har varit tydlig med att han vill fortsätta jaga förvärv och licensavtal för att stärka Novartis pipeline.
Artikeln är producerad i samarbete med BioStocks mediapartner i USA, Endpoints News.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev