Home Nyheter Asahi Kasei Group lägger miljardbud på Veloxis Pharmaceuticals

Asahi Kasei Group lägger miljardbud på Veloxis Pharmaceuticals

Asahi Kasei Group lägger miljardbud på Veloxis Pharmaceuticals

25 november, 2019

Det japanska konglomeratet Asahi Kasei Group annonserade under måndagen ett bud på det danska specialty pharma-bolaget Veloxis Pharmaceuticals. Budet är 6 DKK kontant per aktie, vilket innebär en premie om sex procent över det volymvägda genomsnittspriset på aktien sedan den 14 oktober. Det totala budvärdet uppgår till cirka 8,9 miljarder DKK. Veloxis styrelse har enhälligt rekommenderat ägarna att acceptera erbjudandet som gäller under minst fyra veckor.
Veloxis Pharmaceuticals är ett danskt läkemedelsbolag som har utvecklat och säljer Envarsus, ett läkemedel för patienter som har genomgått organtransplantationer, främst njurtransplantationer. Veloxis verksamhet är USA-fokuserad, och den amerikanska marknaden står för 87 procent av bolagets totala försäljning, men bolaget är grundat och noterat i Danmark.

Styrelse och ledning rekommenderar budet

Styrelsen i Veloxis, där huvudägarna Novo Holdings och Lundbeckfond Invest ingår, har rekommenderat aktieägarna att acceptera det erlagda budet från Asahi Kasei Group. Huvudägarna, tillsammans med Veloxis ledning, kontrollerar 81,2 procent av aktierna i bolaget, vilket i praktiken innebär att budet kommer att gå igenom.
De två storägarna samt ett antal personer i ledningen, har blivit erbjudna 4,45 DKK per aktie medan övriga aktieägare kan acceptera budet på 6 DKK per aktie, vilket innebär ett totalt budvärde på 8,9 miljarder DKK.
– Sedan Veloxis avknoppades från Lundbeck 2002 som ett bioteknikföretag i ett väldigt tidigt skede, har det varit en spännande resa som vi har varit en del av under mer än tio år. Vi beundrar den imponerande utvecklingen och bolagets förmåga att omvandla en unik teknologi till en värdefull produkt. Nu är det dags för en ny ägare att ta vid och vi är övertygade om att Asahi Kasei är de ideala ägarna att ta Veloxis till nästa nivå, till förmån för patienter över hela världen, kommenterade Lene Skole, vd på Lundbeckfond Invest i ett pressmeddelande.

Ashai Kasei är imponerade av tillväxten

De japanska köparna, Asahi Kasei Group, är listat på Tokyobörsen och är verksamt inom material, bostäder och hälsovård. Deras hälsovårdsdel omfattar bl.a. försäljning och utveckling av läkemedel, diagnostik och medicinteknisk utrustning. Asahi Kasei vill fortsätta att driva Veloxis i USA och samtidigt utnyttja synergier som de har funnit med sin egen organisation.
I samband med den senaste kvartalsrapporten skrev Veloxis upp sin prognos för försäljning och vinst för 2019. Försäljningsutvecklingen visade mycket stark tillväxt och omsättningen under årets första nio månader var 96 procent högre än under motsvarande period under 2018, intäkterna uppgick till 54 MUSD fram till och med september i år.

Långsiktighet ger betalt

Det har tagit Veloxis 16 år att utveckla och kommersialisera Envarsus, som nu säljer för mångmiljonbelopp räknat i USD. Uppköpserbjudandet visar att innovativa produkter i kombination med tålmodiga och kompetenta ägare kan betala sig i längden. Efter en lyckad marknadslansering 2017, stark tillväxt sedan dess och en aktiekursuppgång på 250 procent under det senaste året är det dags även för de långsiktiga ägarna att kliva av.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev