Home Nyheter EQT gör entré med besked

EQT gör entré med besked

EQT gör entré med besked

24 september, 2019

Investors private equity-bolag EQT har efter lång väntan nu noteras på Stockholmsbörsen. Priset i emissionen fastställdes till 67 kr/aktie, vilket var nära den övre gränsen i det på förhand kommunicerade prisintervallet om 62 – 68 kr/aktie. Bolaget värderades därmed till 63,8 miljarder kronor. Efterfrågan på aktierna var stor och emissionen övertecknades mer än tio gånger om. Vid lunchtid under första dagens handel noterades aktien i 84 kr under hög omsättning och 25 procent över teckningskursen.
Det har talats länge om att Investor har velat notera sitt private equity-bolag EQT i likhet med sina stora internationella motsvarigheter Blackstone Group och Carlyle Group. Redan under 2013 spekulerades det i olika tidningsartiklar att bolaget var på väg till börsen och nu har det alltså slutligen hänt.

Investerar i privata bolag

EQT grundades i Stockholm 1994 och investerar i olistade bolag inom olika sektorer världen över. Verksamheten är indelad i tre områden; Private Capital som investerar i privata bolag, små- och mellanstora noterade bolag, Real Assets som investerar i infrastruktur och fastighetstillgångar och Credit som gör investeringar i kreditinstrument.
Totalt förvaltar EQT ungefär 40 miljarder EUR i 19 olika fonder. Den senaste fonden, EQT VIII, startades 2018 med 10 miljarder EUR under förvaltning. EQT är aktiva ägare i bolagen de investerar i och gör exit när man tycker att priset och möjligheten är rätt.

Hälsovårdssektorn är en betydande del

Hälsovårdssektorn utgör ungefär en tredjedel av EQTs samlade investeringar just nu. Den delen av portföljen består av femton bolag varav fyra är nordiska. De aktuella nordiska innehaven är Biovian (Finland), Fertin Pharma (Danmark), HyTest (Finland), Karo Pharma (Sverige) och WS Audiology (Danmark).
Bland tidigare innehav i sektorn kan nämnas Aleris, Gambro och Terveystalo.[et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev