Home Nyheter Bayer förvärvar cellterapibolaget BlueRock Therapeutics

Bayer förvärvar cellterapibolaget BlueRock Therapeutics

Bayer förvärvar cellterapibolaget BlueRock Therapeutics

9 augusti, 2019

Bayer är sedan tidigare storägare i BlueRock Therapeutics och igår stod det klart att kemijätten på allvar etablerar sig inom cellterapiområdet då man köper resterande 59,2 procent av aktierna i motparten. BlueRock Therapeutics har en pipipeline omfattandes neurologi, kardiologi och immunologi. Senare i år går bolagets ledande kandidat inom Parkinsons in i klinik.
Bayer har alltså tecknat ett avtal om att förvärva det amerikanska bolaget BlueRock Therapeutics i en transaktion som uppskattas vara värt upp till 1 miljard USD. BlueRock utvecklar cellterapier med hjälp av en inducerad pluripotent stamcell (iPSC)-plattform.
I december 2016 tillkännagav Bayer och investmentbolaget Versant Ventures som är fokuserade på innehav inom hälso- och sjukvårdsbranschen, lanseringen av BlueRock genom en serie A-finansiering på 225 miljoner USD som en del av Leaps by Bayer-enheten, den del av Bayer som syftar till att lösa tio enorma utmaningar som mänskligheten står inför.

»Detta förvärv är en viktig milstolpe på vår väg mot en ledande position inom cellterapi. I linje med vår strategi att öka våra investeringar i teknologier med hög innovations-och genombrottspotential, har vi beslutat att bygga vår cellterapipipeline baserad på BlueRock Therapeutics industriledande iPSC-plattform. Målet är att leverera nya behandlingsalternativ där de medicinska behoven är stora.« — Stefan Oelrich, styrelseledamot, Bayer AG och President Pharmaceuticals Division. 

Bayer kommer att förvärva den återstående andelen i BlueRock för cirka 240 miljoner USD upfront och ytterligare 360 miljoner USD som skall betalas vid fördefinierade utvecklingsmilstolpar. Transaktionen förväntas avslutas under det tredje kvartalet i år.

Första kliniska entrén inom Parkinson senare i år

BlueRocks portfölj av cellterapier är för närvarande inriktad på neurologi, kardiologi och immunologi med ett ledande program för Parkinsons sjukdom, som förväntas gå in i klinik i slutet av 2019.

»Vi är oerhört glada över att bli en del av världsklassorganisationen Bayer. Vi har byggt en framstående cellterapiplattform på BlueRock Therapeutics, med branschledande FoU, processutveckling och tillverkningskapacitet. Med expertis och stödet från Bayer kommer vi att vara ännu bättre positionerade att bedriva upptäckter, utveckling och kommersialisering av revolutionerande nya cellterapier för patienter som lider av sjukdomar som tidigare betraktats som obotliga.« — Emile Nuwaysir, Ph.D., vd, BlueRock Therapeutics

I och med denna transaktion kommer Bayer att äga fullständiga rättigheter till BlueRock Therapeutics CELL + GENE-plattform, inklusive en bred immaterialrättsportfölj och tillhörande teknologiplattform inklusive egen iPSC-teknik, genteknik och celldifferentieringsfunktioner.
Utöver sitt nuvarande fokus ger BlueRock Therapeutics plattform enligt Bayer möjligheten att utvidga till andra terapeutiska områden utöver de nuvarande utvecklingsprogrammen. BlueRock Therapeutics kommer att fortsätta vara ett oberoende bolag som dock arbetar i ett nära samarbete med Bayer.

Bayers verksamhet i Sverige

Tomer Feffer, vd Bayer Sverige

Nyligen delade Tomer Feffer, vd Bayer Sverige, med sig av sin entusiasm för den innovativa anda som råder i Sverige och hur Bayer utnyttjar denna genom partnerskap inom medicinteknik och digitala hälso-startups.
Han berättar också om Sveriges strategiska betydelse för Bayer som en early adopter av ny teknik, ett hälsovårdsekosystem i världsklass och att miljön är idealisk för kliniska prövningar. Läs mer i den internationella tidskriften Pharma Boardroom här.
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev