Home Nyheter Tyska bioteknikblaget BioNTech tar in 325 miljoner USD

Tyska bioteknikblaget BioNTech tar in 325 miljoner USD

Tyska bioteknikblaget BioNTech tar in 325 miljoner USD

10 juli, 2019

Som om sju stycken kliniska tillgångar, en rad viktiga partnerskap med stora läkemedelsbolag och rykten om en möjlig börsnotering inte vore nog meddelade tyska cancerbolaget BioNTech igår att man tagit in hela 325 miljoner USD. Detta innebär att bolaget genomfört en av de största privata finansieringsrundorna för ett bioteknikbolag i europeisk historia.
Sean Marett, BioNTechs CBO, uppskattade att bolaget nu har tagit in strax över 1,4 miljarder dollar sedan starten, inklusive anslag.

Breddat fokus

I nuläget är samtliga BioNTechs kliniska tillgångar mRNA-behandlingar. Detta är en typ av behandlingar som använder ett naturligt system för att sända en signal till kroppen att den ska producera ett eget ’läkemedel’, i BioNTechs fall ska kroppen uppmanas att bekämpa cancer.
Men Marett påpekade att bolagets pipeline inte bara består av mRNA och BioNTech planerar att ta andra antikroppar till klinik de närmast 12 månaderna.
Marett underströk även att BioNTechs konkurrenter, såsom CureVac och Moderna, endast fokuserar på mRNA.

Tunga investerare

Största ägare i Mainzbaserade BioNTech, som grundades 2008, är Strüngmann-gruppen som leds av de tyska miljardärerna, tillika tvillingarna, Thomas och Andreas Strüngmann.
I den senaste finansierinsrundan, som alltså slog det tidigare europeiska rekorded som innehades av Immunocore med 230 miljoner USD i 2015, leddes av Fidelity Management & Research. Både nya och gamla investerare deltog, däribland Redmile Group, Invus, Mirae Asset Financial Group och Platinum Asset Management. Enligt BioNTech kom två tredjedelar av kapitalet från nya investerare.
Pengar kommer att användas till att utveckla BioNTechs arsenal av behandlingar, stärka tillverkningen samt att bredda investerarbasen.

Avtal med läkemedelsjättar

Tidigare i år investerade Sanofi cirka 91,5 miljoner USD i BioNTech för att gemensamt utveckla en immunoterapi mot solida tumörer. Även Pfizer har tecknat ett tungt avtal med BioNTech, detta avtal gäller utveckling av ett mRNA influensavaccin.
När det gällde ryktena om en nära förestående börsnotering vill Marett dock inte säga mer än att bolaget utvärderar alla tillgängliga möjligheter.
Artikeln är producerad i samarbete med BioStocks mediapartner i USA, Endpoints News.
[et_bloom_inline optin_id=”optin_4”]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev