Home Nyheter Immunovia inleder samarbete med Erlangens universitetssjukhus

Immunovia inleder samarbete med Erlangens universitetssjukhus

Immunovia inleder samarbete med Erlangens universitetssjukhus

18 juli, 2019

Diagnostikbolaget Immunovia kunde igår meddela att man har ingått ett samarbetsavtal med Erlangens universitetssjukhus gällande insamling av blodprover vid bukspottkörtelcancer. Sjukhuset blir därmed det första cancercentret i Tyskland att gå med i Immunovias globala nätverk av ”key opinion leaders”.
Lundabolaget Immunovia utvecklar sin IMMray-teknologi för att kunna ställa tidigare diagnoser och bolagets huvduprodukt, PanCan-d, använder sig av IMMray-teknologin för att upptäcka bukspottkörtelcancer. IMMray är baserat på bioinformatik som kan upptäcka förändringar i blodet och associera dem med en specifik sjukdom. Förändringarna är så specifika att de kan användas som ”fingeravtryck” av specifika sjukdomar och därmed för att ställa en diagnos.

Ett steg på vägen mot kommersialisering

Samarbetet med Erlangens universitetsjukhus innebär att sjukhuset kommer att samla in blodprov vid bukspottkörtelcancer och förse Immunovia med dessa nyinsamlade blodprover. Proverna kommer sedan att användas vid de två sista stegen (verifiering och validering av den kommersiella biomarkörsignaturen) mot kommersialiseringen av IMMray PanCan-d.
Man kommer att samla in 100 PDAC-prover (blodprov vid bukspottscancer) samt kompletterande kontrollprover. Proverna kommer att bidra till Immunovias totala insamlingskriterier på upp till 2000 nya prover som behövs för de återstående stegen i processen att garantera att IMMray PanCan-d är klar för kommersialisering.
De sista stegen mot kommerialiseringen av IMMray PanCan-d kommer att omfatta tre delresultat. Det första beräknas till slutet av 2019 för den kommersiella modellen, detta följs av verifieringen under det andra kvartalet 2020. Den slutgiltiga analysen av den blinda valideringen av IMMray PanCan-d väntas under det tredje kvartalet 2020.

Flera fördelar med samarbetet

Insamling av blodprover och de framsteg som det innebär för kommersialiseringsprocessen av IMMray PanCan-d är inte de enda fördelarna med samarbetet med. Det är också värt att nämna att blodproverna från Erlangen bidrar med genetisk variation.

Mats Grahn, vd Immunovia

Samarbete har även stor betydelse när det gäller IMMray PanCan-d:s framtida marknadspotential. Det representerar nämligen ett första steg in i Tyskland som Immunovia bedömer som en mycket viktig marknad för produkten.
I ett pressmeddelande underströk Immunovias vd Mats Grahn avtalets betydelse och sade att ”kunna få tillgång till ett tillräckligt antal nyinsamlade patientprover är avgörande för att kunna slutföra valideringen av IMMray PanCan-d inför en lansering under tredje kvartalet nästa år. Därför är vi mycket glada att meddela det här samarbetet med Erlangen som också är vår första samarbetspartner i Tyskland, en mycket viktig marknad för oss.”
 
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 
[et_bloom_inline optin_id=”optin_4”]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev