Home Nyheter Immunovia uppnår viktig milstolpe med positiva PanSYM-1 resultat

Immunovia uppnår viktig milstolpe med positiva PanSYM-1 resultat

Immunovia uppnår viktig milstolpe med positiva PanSYM-1 resultat

27 juni, 2019

Pankreascancer är en av de dödligaste formerna av cancer och den höga dödligheten kan delvis förklaras av bristen på tidig upptäckt. Immunovia har potential att förändra detta genom sin IMMray-teknologi och med positiva resultat från PanCan-d studien har bolaget nu kommit en bra bit på vägen. Idag tar vi en närmare titt på resultaten och vad de betyder för patienter med pankreascancer världen över.
Luciano Pavarotti, Steve Jobs, Patrick Swayze. Vi vet vilka de är eftersom de var fantastiska på det de gjorde: en enastående operasångare, en innovativ entreprenör samt en talangfull skådespelare. Människor världen över minns dem för deras begåvning, men få minns att det var pankreascancer som tog deras liv, med få tecken på att något var allvarligt fel.

Pankreascancerns förbannelse

Pankreascancer är en av de mest fruktade cancerformerna. Det är inte en särskilt vanlig form av cancer men när den väl diagnostiserats förväntas patienten endast leva några få månader. Detta beror till största delen på att bukspottskörteln sitter djupt inne i kroppen vilket gör det vårt att upptäcka tumörer i tidigt stadie. Pankreascancer är den tredje dödligaste formen av cancer efter kolorektal- och lungcancer och förutspås gå om kolorektalcancer i USA under 2020.
Symptomen på pankreascancer är ganska vaga och kan lätt misstas för andra sjukdomar, t.ex. typ 2-diabetes. Detta innebär att när patienter faktiskt testas för pankreascancer är det ofta redan för sent då cancern befinner sig i ett sent stadie.
De vaga symptomen, eller avsaknad av symptom, är dock bara en del av problemet. För de flesta cancerformer finns det system för tidig upptäckt som hjälper läkarna att tidigt ställa korrekt diagnos även om patienterna inte uppvisar tydliga symptom. Ett bra exempel på detta är prostatacancer där ett test av prostataspecifikt antigen (PSA) i en mans blod kan vara en tidig indikation på prostatacancer. För pankreascancer finns fortfarande inget sådant test.

Immunovias IMMray kan ändra spelplanen

Det här kan snart komma att ändras då det svenska bioteknikbolaget Immunovia har utvecklat en egen plattform för screening av pankreascancer, IMMray PanCan-d. Den nyskapande teknologin identifierar specifika molekylära förändringar i blodet och använder dem som sjukdomsfingeravtryck som i sin tur bildar diagnostiska fingeravtryck. Allt detta är möjligt genom en enda droppe blod från patienten.
Immunovia har genomfört flera kliniska studier med IMMray PanCan-d och tidigare den här månaden meddelade bolaget att optimeringsarbetet varit framgångsrikt när det gäller testets förmåga att särskilja mellan stadium I till IV pankreascancer och sjukdomar med liknande symptom, såsom typ 2-diabetes. Resultaten innebär ett viktigt genombrott inom pankreasdiagnostisk.

“Vi är extremt glada att kunna dela med oss av resultaten från optimeringsarbetet. Alla vi på Immunovia har jobbat väldigt hårt och har uppnått noggrannheter som vi är väldigt nöjda med för våra riskgrupper med förhållanden som bäst överensstämmer med de vid kommersialisering. Detta är en milstolpe för bolaget och ett stort kliv framåt mot tidig upptäckt av bukspottkörtelcancer” – Mats Grahn, vd, Immunovia.

PanSYM-1 — bakgrund

De här resultaten kommer från en av de tre stora studier som Immunovia bedriver med PanCan-d. Bolaget testar sin teknologi i tre grupper av högriskpatienter med specifika omättade kliniska behov: ärftlig pankreascancer (PanFAM-1), typ 2-diabetes (PanDIA-1) samt patienter med vaga, specifika symptom associerade med bukspottkörtelcancer (PanSYM-1). Resultaten som nu presenterats kommer ifrån PanSYM-1.
PanSYM-1 började som en interimistisk studie vid University College London Hospital i november 2017. När den avslutades inkluderade studien totalt 937 prover från 150 pankreascancerpatienter, 570 symptomatiska kontroller och 217 friska individer.
Diagnostisk noggrannhet översteg konstant 90 procent och nådde så höga nivåer som 98 procent i vissa försök. IMMray-testet användes också på prover med CA19-9, en markör för pankreastumörer som vanligtvis mäts i patienters blodprov efter att de har diagnostiserats med pankreascancer för att övervaka tumörtillväxt. Kombinationen IMMray + CA19-9 ledde till ännu högre noggrannhet.

Win win för Immunovia och patienter med pankreascancer

Resultaten innebär en mycket positiv utveckling, inte bara för Immunovia som fortsätter att vinna respekt som ett framgångsrikt, välrenommerat bolag utan framförallt för framtida pankreascancerpatienter vars 5-års överlevnad enligt Immunovia kan öka till 49 procent från dagens 5 procent.

“Detta är inte bara en milstolpe för oss, utan ett stort genombrott i det globala sökandet efter ett säkert, icke-invasivt blodtest för tidig upptäckt av cancer. Denna studie, genomförd i samarbete med Prof. Stephen Pereira vid University College of London, är den första att uppnå sådana resultat med dessa högriskpatienter” – Mats Grahn

 Som framgår av Immunovias tabell nedan så behövs fler valideringsstudier, men bolagets mål att nå marknad är inom räckhåll och Immunovia räknar med att lansera sin produkt under tredje kvartalet 2020.

Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. 

[et_bloom_inline optin_id=”optin_4”]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev