Home Nyheter Tumörriktad strålning kan ge cancerpatienter fler effektiva behandlingsalternativ

Tumörriktad strålning kan ge cancerpatienter fler effektiva behandlingsalternativ

Tumörriktad strålning kan ge cancerpatienter fler effektiva behandlingsalternativ

20 maj, 2019

Strålning har länge varit en av de viktigaste grundpelarna inom cancerbehandling parallellt med kirurgi, cellgifter och på senare tid även immunterapier. BioStock har mött Dr Volker Wagner som är globalt ansvarig för tyska läkemedelsjätten Bayers innovativa utvecklingsprogram inom riktad strålbehandling, s.k. Targeted Alpha Therapies, med potential att komma till rätta med det vanligt förekommande problemet att patienter utvecklar behandlingsresistens.
År 2013 förvärvade tyska Bayer det norska bioteknikbolaget Algeta i en uppmärksammad affär värd 2,9 miljarder dollar. Förvärvet gav inte bara Bayer full kontroll över substansen Ra-223 (Xofigo) som man sedan 2009 utvecklat tillsammans med Algeta – i köpet ingick även en pipeline med innovativa läkemedelskandidater inom området Targeted Alpha Therapies, närmare bestämt ett antal Thoriumkonjugat (TTC) som man nu har under utveckling för behandling av flera cancertyper; bl.a. prostatacancer, bröstcancer och blodcancer.
Konceptet fungerar enkelt uttryckt så att den radioaktiva substansen Thorium-227 direktstyrs mot en tumör med hjälp av en målinriktad antikropp, där substansen avger strålning i form av alfapartiklar med hög effekt specifikt till cancercellerna. Även om strålningen från Thorium är högeffektiv är dess ”aktionsradie” samtidigt mycket kort. Endast cirka 2-10 lager av celler penetreras av strålningen, vilket i praktiken innebär att omkringliggande vävnad runt tumören kan skonas. Specifika egenskaper hos läkemedelskandidaterna gör enligt Bayer också att man ser potential för att komma till rätta med problematiken med att patienter utvecklar resistens mot cancerbehandlingen.
BioStock fick nyligen möjlighet att besöka Bayers anläggning i Oslo och där möta Dr Volker Vagner, Vice President Global Development och ansvarig för den kliniska utvecklingen av Bayers läkemedelskandidater inom Targeted Alpha Therapies, som här berättar mer om bolagets pipeline och dess potential.
Klicka nedan för att se intervjun (intervjun är på engelska).

YouTube video

Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från. [et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev