Home Nyheter Ingen svensk följdeffekt av Indiviors ras på Londonbörsen efter opioidåtal

Ingen svensk följdeffekt av Indiviors ras på Londonbörsen efter opioidåtal

Ingen svensk följdeffekt av Indiviors ras på Londonbörsen efter opioidåtal

10 april, 2019

Det brittiska läkemedelsbolaget Indivior riskerar miljardböter och rasar kraftigt på Londonbörsen efter att det amerikanska justitiedepartementet åtalat bolaget för att ha lagt fram falska påståenden om effekten av Suboxone Film för behandling av opioidberoende. Beskedet har inte haft någon egentlig effekt på de svenska bolagen i samma sektor.
Igår lämnade det amerikanska justitiedepartementet in en stämningsansökan som hävdar att Indivior erhållit miljardintäkter för försäljning av Suboxone Film genom en marknadsföra produkten som ett säkrare alternativ jämfört med andra behandlingar för opioidberoende, något myndigheterna påstår inte stämmer.
Bolaget riskerar nu böter i storleksordningen 3 miljarder USD. Enligt Jefferies kan Indivior behöva göra en nyemission för att betala den eventuella bötessumman.
I skrivande stund har Indivior tappat nästan 80 procent av sitt börsvärde. Följ bolagets kursutveckling på Londonbörsen här.

Flera liknande fall

Men Indivior är inte ensamma om sina problem med det amerikanska rättsväsendet. Andra tillverkare av preparat mot opioidberoende – såsom Purdue Pharma, Johnson & Johnson och Teva – jagas också av delstatsåklagare i USA. Det finns över 1.600 stämningar mot bolag som säljer och marknadsför opioidpreparat, och flera fall handlar om bedrägeri och vilseledande marknadsföring. Många av fallen har samlats under stämningar som sträcker sig över flera juridiska distrikt och väntas gå till rättegång i oktober, skriver Financial Times.

Mindre beroendeframkallande men kan ändå missbrukas

Suboxone Film är en kombination av substanserna buprenorfin och naloxon. Buprenorfin tillhör opioidfamiljen, men skapar inte samma euforiska effekter som andra opioider. Naloxon är ett etablerat motgift mot opioidöverdoser som enkelt uttryckt verkar genom att konkurrera ut opioiderna. Tillsammans ska substanserna uppfylla det beroendeframkallande behovet av opioider, samtidigt som de minskar abstinensbesvären.

Tvist om uppsåt att öka försäljningen

De amerikanska myndigheterna menar att även Suboxone Film kan missbrukas och att Indivior använde sitt program Here to Help för att sammankoppla patienter till läkare som man visste förskrev Suboxone och andra opioider till fler patienter än vad de federala lagarna tillåter.
Bolaget, å sin sida, menar att dessa påståenden är ogrundade och att man snarare bedrivit en extensiv utbildningskampanj samt försökt undvika förskrivare som går utanför lagen.

Svenska bolag med liknande produkter

Utöver Indiviors preparat återfinns substansen suboxone även i Orexos Zubsolv och Camurus Buvidal. I detta skede har åtalet av det brittiska bolaget haft en modest inverkan på de svenska bolagen – Orexo handlas för dagen runt 1 procent upp, medan motsvarande siffra för Camurus i skrivande stund är +3 procent.
[et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev