Home Nyheter Eli Lilly får 375 miljoner USD för antibiotikum utan patent

Eli Lilly får 375 miljoner USD för antibiotikum utan patent

Eli Lilly får 375 miljoner USD för antibiotikum utan patent

24 april, 2019

För drygt två år sedan ingick Eli Lilly och kinesiska Eddingpharm ett samarbetsavtal om två antibiotikum, Ceclor och Vancocin, vars patent har löpt ut. I en affär värd 375 miljoner USD har Eli Lilly nu sålt rättigheterna till de två läkemedlen till Eddingpharm.
Det aktuella avtalet ger Eddingpharm rättigheterna till både Ceclor och Vancocin på den kinesiska marknaden. Utöver preparaten ger avtalet, som ingicks under måndagen, även Eddingpharm en tillverkningsanläggning i Suzhou, Kina, där Ceclor tillverkas.

Eli Lilly fokuserar på nya terapier

För detta kommer Eli Lilly att erhålla en förskottsbetalning på 75 miljoner USD och ytterligare 300 miljoner USD när affären slutförs. Detta väntas ske i slutet av 2019 eller i början av 2020. Detta tillåter bolaget att stärka sitt fokus på nya terapier inom sina huvudsakliga indikationsområden.

Eddingpharm vill fortsätta göra nytta för patienter

Xin Ni, vd för Eddingpharm, sa i ett uttalande under måndagen att bolaget är mycket stolta över att ha förvärvat de två läkemedlen som har behandlat otaliga patienter på den kinesiska marknaden och som både patienter och läkare känner stort förtroende för.
Ceclor, en oral andra generations cefalosporin antibiotikum, introducerades i Kina 1993 medan Vancocin lanserades i regionen under 1996.

Kina – en framtidsmarknad för läkemedelsjätten

På senare år har Kina blivit en möjligheternas nation för Eli Lilly och andra västerländska läkemedelsbolag. Förra året säkrade Eli Lilly sitt fotfäste i landet som utgör en marknad som spås stor tillväxt under de kommande åren, genom ett partnerskap med China’s National Center for Cardiovascular Diseases. Partnerskapet består av fyra strategiska initiativ som förväntas öka kunskapen om typ 2-diabetes och relaterade komplikationer, såsom kardiovaskulär sjukdom.
Förra månaden tecknade Eli Lilly dessutom ett exklusivt avtal med Transcenta Holding för en portfölj av nya bioterapeutiska program inom bensjukdomar för utveckling och kommersialisering i Kina. Programmen inkluderar osteoporos-kandidaten Blosozumab, en humaniserad antikropp mot sclerostin som avslutat klinisk fas II.
Artikeln är producerad i samarbete med BioStocks mediapartner i USA, Endpoints News.
[et_bloom_inline optin_id=”optin_4″]

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev