Home Nyheter 13 nya läkemedelstyper godkända under 2018

13 nya läkemedelstyper godkända under 2018

13 nya läkemedelstyper godkända under 2018

11 april, 2019

Tretton av de 59 läkemedel som godkändes i USA, Europa och Japan under 2018 hade helt nya molekylära mål som tidigare inte modulerats i godkända läkemedel. Det visar en genomgång av NIH-anslutna forskare som publicerat resultaten i den vetenskapliga tidskriften Nature. Bakom de nya innovativa behandlingarna riktat t.ex mot cancer, migrän HIV och den autoimmuna sjukdomen Trombotisk trombocytopen purpura, står bland annat de välbekanta läkemedelsjättarna Bayer, Amgen, Teva och Eli Lilly.
Godkännandet av 59 nya läkemedel under förra året slog det gamla rekordet om 53 läkemedel från 1996. Detta innebär att det årliga genomsnittet under en 5-årsperiod nu är 43 läkemedel – nästan dubbelt så många som för bara tio år sedan.

13 nya MoA bland årets förra regulatoriska godkännanden

Illuminating the Druggable Genome (IDG), ett program som finansieras av den amerikanska myndigheten National Institutes of Health (NIH), har som mål att belysa områden med understuderade molekylära mål för läkemedel. En artikel i den vetenskapliga tidskriften Nature noterades nyligen att 13 Mode-of-Actions som inte tidigare modulerats i ett godkänt läkemedel – det vill säga nya molekylära mål – godkändes under 2018.
Sex av de 13 nya molekylära målen härstammar från redan etablerade proteinfamiljer, bland annat enzymer, monoklonala antikroppar (mAbs) och proteiner av viralt ursprung.

Cancer, infektion och blodsjukdomar

Ur ett terapeutiskt perspektiv fick onkologi, hematologiska sjukdomar (utöver cancer) och infektionssjukdomar vardera tre läkemedel som agerar genom nya molekylära mål. Inom cancerområdet godkändes Bayers och Loxo Oncologys larotrectinib, en selektiv tumör-agnostisk småmolekylär TRK-hämmare som angriper TRK fusionsproteiner som orsakar cancer, oavsett typ och ursprung av tumören. Genom att angripa genförändringen som får cancern att spridas istället för organet där den ursprungliga tumören sitter, får patienterna med TRK fusionscancer därmed en ny möjlighet till behandling.

Autoimmuna sjukdomar

Ablynx Caplacizumab, som riktar sig mot ett proteinkomplex som kallas von Willebrandfaktorn vid behandling av förvärvad Trombotisk trombocytopen purpura, är den första ”nanobody” som erhållit godkännande. Ablynxs proprietära Nanobody-plattform är ny klass av proprietära terapeutiska proteiner baserade på antikroppsfragment.
Trombotisk trombocytopen purpura (TTP) är en antingen ärftlig eller förvärvad sjukdom och ett samlingsbegrepp för sjukdomar där skador i kärlväggarna uppstår och det bildas blodproppar i kapillärerna. Sjukdomen kan vara livshotande och uppkomma när som helst under livet. Insjuknandet är oftast akut och det kan uppstå symtom från flera organ som hjärna, njurar, hjärta, tarmar, mjälte, bukspottkörtel och binjurar. Ibland finns en utlösande faktor, till exempel en infektion, inflammation eller graviditet. En del patienter upplever återkommande episoder av sjukdomen.

HIV

TaiMed Biologics Trogarzo (ibalizumab) vidare, är en mAb som riktar sig mot CD4 (viruset HIV infekterar genom att binda till CD4-receptorn) och är en ny typ av antiretroviral medicinering för vuxna patienter som lever med HIV, som tidigare har testat flera tunga HIV-läkemedel och vars HIV-infektion inte kunnat behandlas med andra tillgängliga behandlingsmetoder (multiresistent HIV).

Centrala nervsystemet

Vad gäller CNS-sjukdomar, eller sjukdom i det centrala nervsystemet, har de första anti-migränterapierna med en ny mekanism godkänts, vilket inte skett sedan 1990-talet. De två nya mAB-läkemedlen riktar sig till kalcitonin-genrelaterad peptid (CGRP) signalerande MoA. Både Amgens Erenumab (CGRP receptor (CALCRL) och Teva Pharmaceuticals och Eli Lillys Fremanezumab/galcanezumab utgör banbrytande godkännanden för GPCR-riktade mAbs.
De nya förebyggande migränbehandlingarna som godkändes under 2018 var de första sedan 2010 och fler förebyggande och akuta behandlingar förväntas lanseras under de närmaste 5 åren. Bland dessa läkemedel riktar sig åtminstone sju mot CGRP, en erkänt viktig patologisk faktor vid migrän och således ett lika eftertraktat som svårt molekylärt mål. De två nya substanserna utgör den första nya migränspecifika läkemedelsklassen som sett dagens ljus på mer än två decennier.
Hela listan av 13 läkemedel med nya molekylära mål kan ses nedan.

Drug Sponsor Mechanism of action target (gene) Target class Indication (therapeutic area) Approval agency
Elobixibat EA Pharma Ileal sodium/bile acid cotransporter (SLC10A2) Transporter Chronic constipation (digestive disorder) PMDA
Burosumab Kyowa Hakko Kirin Fibroblast growth factor 23 (FGF23) Growth factor X-linked hypophosphataemia (endocrine disorder) EMA
Baloxavir marboxil Shionogi Polymerase acidic protein (PA) Enzyme Influenza (infectious disease) PMDA
Ibalizumab TaiMed Biologics T cell surface glycoprotein CD4 (CD4) Co-receptor HIV infection (infectious disease) FDA
Fostamatinib Rigel Pharmaceuticals Tyrosine protein kinase SYK (SYK) Kinase Chronic ITP (haematological disorder) FDA
Erenumab Amgen CGRP receptor (CALCRL) GPCR Migraine (CNS disorder) FDA
Tecovirimat SIGA Technologies Envelope protein F13 (C17L) Viral envelope protein Smallpox (infectious disease) FDA
Ivosidenib Agios Pharmaceuticals Isocitrate dehydrogenase 1 (IDH1) Enzyme AML with IDH1 mutation (oncology) FDA
Caplacizumab Ablynx von Willebrand factor (VWF) Secreted glycoprotein Acquired thrombotic thrombocytopenic purpura (haematological disorder) EMA
Fremanezumab and galcanezumab Teva Pharmaceuticals and Eli Lilly CGRP (CALCA) Secreted neuropeptide Migraine (CNS disorder) FDA
Emapalumab Novimmune Interferon-γ (IFNG) Cytokine Primary HLH (haematological disorder) FDA
Larotrectinib Loxo Oncology Tropomyosin receptor kinases (NTRK1NTRK2and NTRK3) Kinase Solid tumours with NTRK gene fusion (oncology) FDA
Tagraxofusp Stemline Therapeutics Interleukin-3 receptor (IL3RA)/eukaryotic elongation factor 2 (EEF2) Cytokine receptor Blastic plasmacytoid dendritic cell neoplasm (oncology) FDA

 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev