Home Nyheter Tillförordnad FDA-kommissionär utsedd

Tillförordnad FDA-kommissionär utsedd

BioInvent

Tillförordnad FDA-kommissionär utsedd

15 mars, 2019

Som BioStock kunde rapportera förra veckan har FDA-kommissionären Scott Gottlieb beslutat sig för att lämna sin tjänst efter knappt två år. Gottliebs avgång satte i gång intensiva spekulationer om vem som ska ta över hans roll på FDA. Kanske kommer dessa att avta när nu Norman Sharpless, direktör för National Cancer Institute, har utsetts till tillförordnad kommissionär för läkemedelsmyndigheten.

Scott Gottlieb, avgående FDA-kommissionär

Att det blir Norman Sharpless som tar över efter Scott Gottlieb, om än på tillfällig basis till att börja med, kom inte som någon större överraskning då ett flertal källor har pekat ut honom som den mest troliga efterträdaren. Den mycket populäre Gottlieb, vars avgång var oväntad, stödjer valet.

Troligtvis en permanent utnämning

Även om Sharpless inte officiellt har nominerats till tjänsten ser det alltmer ut som om det blir han som även permanent tar över ledarpinnen på FDA efter Gottlieb. Om så skulle bli fallet så är det få som tror att valet av Sharpless kommer att mötas av något större motstånd från läkemedelsindustrin, givet hans gedigna CV.
Däremot kommer industrin följa hur han tar sig an uppgiften med stort intresse. Detta gäller kanske framförallt huruvida han kommer att vara lika entusiastisk som Gottlieb när det gäller att snabba på godkänningsprocessen för nya läkemedel. Detta är speciellt intressant då industrin nu står inför lansering av en ny generation cell- och genterapier.

Norman Sharpless, tillförordnad FDA-komissionär

Backad av ett gediget CV

Sharpless tog läkarexamen vid UNC School of Medicine och genomgick sin specialistutbildning på Massachusetts General Hospital. Efter två år på Harvard Medical School återvände han till UNC 2012 för att bli professor i cancerforskning. 2017 utsågs han till direktör för National Cancer Institute.
Efter att Sharpless utnämnts till tillförordnad FDA-kommissionär fick han ett helhjärtat stöd från Christopher Raymond på investmentbanken Piper Jaffray. Enligt Raymond är det uppenbart att detta var Gottliebs eget förstahandsval som efterträdare. Han framhåller också att Sharpless långa erfarenhet från branschen, och som läkare/forskare, borde innebära att investerare kan förvänta sig att FDA fortsätter på Gottliebs inslagna väg med ökad regulatorisk effektivitet och en process som gynnar läkemedelsindustrin.
Artikeln är producerad i samarbete med BioStocks mediapartner i USA, Endpoints News.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev